Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Minder warmteverlies met appendage-isolatie

Het ongeïsoleerd laten van appendages als kleppen, flenzen, kranen en afsluiters zorgt voor veel onnodig warmteverlies. Vaak is het nog erg warm in technische ruimtes. Dat komt, mede, doordat appendages als kleppen, flenzen, kranen en afsluiters, niet zijn geïsoleerd. Zonde van al die energie, die immers beter voor de verwarmingsinstallatie behouden had kunnen blijven en naar de eigenlijke doellocatie hadden kunnen worden getransporteerd.

Bij fabrieken kan het, afhankelijk van het productieproces, gaan om stoom-, thermische olie- en heet- of warmwatersystemen. Niet alleen zorgt beperking van onnodig warmteverlies voor minder verbrandingsgevaar en dus meer veiligheid, maar ook voor energiebesparing, een kosten- en CO2-reductie en - dus - procesoptimalisatie. 

Een niet-geïsoleerde afsluiter verliest gemiddeld ongeveer hetzelfde aan warmte als 1,5 meter leiding. In een grote fabriek, waarin het om honderden appendages kan gaan, leidt een kosten- en batenanalyse daardoor vaak tot verrassende conclusies: terugverdientijden van vaak slechts 1 tot 3 jaar.

In de utiliteitsbouw en de bouw van woningencomplexen betreft het met name de CV- en warmtapwaterinstallaties. Maar ook bij kleinere installaties kan de terugverdientijd tussen de 2 en 4 jaar zijn, omdat daarbij, ondanks de lagere temperaturen en bedrijfstijden, de kosten voor energie bij stijgende milieubelasting aanzienlijk hoger zijn.

Thermatras, vorig jaar al een van de drukbezochte bewoners van het Stoomplein tijdens Vakbeurs Energie in Den Bosch, biedt technische oplossingen op het vlak van appendage-isolatie. Meer informatie over Thermatras is te vinden op thermatras.eu.

Ga terug