Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Enorme energiebesparing aandrijfsystemen

 

Met eenvoudige aanpassingen aan elektrisch aangedreven machines kunnen deze maar liefst dertig tot zestig procent efficiënter worden.

Bijna een kwart van het totale energieverbruik van bedrijven bestaat uit verbruik door elektrische systemen. En tweederde daarvan gaat naar elektrische aandrijfsystemen. Een pilot van Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (KEEA) laat zien dat bedrijven tussen de drie en tien procent op hun elektriciteitsverbruik kunnen besparen.

Analyse staat van onderhoud

De pilot Auditprogramma efficiënte elektrische aandrijfsystemen loopt sinds het voorjaar van 2019 bij twintig grote bedrijven in de chemie, staal, bouwmaterialen en voedingsmiddelen. Bij de pilot worden alle elektrische aangedreven systemen in het bedrijf bekeken. Maarten van Werkhoven van het KEEA: ‘We maken een selectie op basis van criteria als staat van onderhoud, betrouwbaarheid, gebruik en kosten. Dan volgt een analyse hoe elektriciteit te besparen is.’ Die besparing is vaak verassend eenvoudig: ‘Een pomp hoeft bijvoorbeeld niet altijd op volle toeren te draaien. Regelen en inregelen is hier de sleutel. Soms hebben we ook een nieuwere pomp geïnstalleerd of de pomp en aandrijving aangepast.’

Ga terug