Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Automatische piloot (column)

Hans Koole, voorzitter van de VIB

"Van de zomer las ik het boek Hoe gaan we dit uitleggen, van Jelle Mommers van het journalistieke platform de Correspondent. Om specifiek te zijn, las ik het stuk in e-book vorm. Natuurlijk zou ik kunnen zeggen dat ik deze vorm heb gekozen vanwege het milieu. Want dat scheelt dan weer een gekapte boom. Maar heel eerlijk gezegd, is dat niet zo. De e-book versie is gewoon twee derde goedkoper."

"Voor wie het boek niet kent: het gaat over de klimaatverandering. De journalist schrijft al jaren over het onderwerp en heeft alle rapporten in zijn kast en computer staan over hoe we er wat klimaat betreft voor staan en hoe dat zo is gekomen. Hij schetst ook in twee toekomstscenario’s hoe we als mensheid zouden kunnen acteren."

"Ik vind het een mooi overzicht en een indringend verhaal dat bij mij direct allerlei vragen oproept. Het thema heeft namelijk direct raakvlakken met het werk in de thermische isolatiesector, waar ik voorzitter ben van de brancheorganisatie VIB."

"Een van de zaken waar ik me over verbaas, is het feit dat er nog steeds veel energie wordt verspild in allerlei domeinen van de samenleving. Leidingen die warm zijn maar niet zo warm dat je je er aan kunt verbranden, worden bijvoorbeeld niet geïsoleerd. Veel warmte gaat gewoon de lucht in. Door goed te isoleren hoeft dat niet. De leer van de trias energetica leert ons dat geen energie gebruiken de beste manier van energie besparen is."

"Door beter te isoleren, bespaar je niet alleen energie, maar ook geld. Veel isolatiewerk verdient zich binnen korte tijd terug. Bedrijven zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen, als deze binnen vijf jaar worden terugverdiend. En toch gebeurt het nog vaak niet. Zoals ik privé gevoelig ben voor ‘snel verdienen’, zijn veel bedrijven dat blijkbaar niet. Veel van wat we doen, gebeurt blijkbaar nog op de automatische piloot."

"Automatisme en gewoonten zijn lastig te veranderen. Maar in de combinatie van oog voor de toekomst van onze aarde, snel geld én energie besparen en gerichte handhaving door de overheid denk ik dat we een heel eind komen om de noodzakelijke gedragsverandering te realiseren. Eigenlijk heel simpel. Gewoon doen dus."

Ga terug