Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Yara investeert in CCS in Sluiskil


Internationale ammoniakspeler Yara International en Northern Lights, leverancier van CO2-transport en -opslag, ondertekenden eind november een bindende commerciële overeenkomst die het eerste grensoverschrijdende transport en opslag van CO2 mogelijk maakt.

Yara wil zijn jaarlijkse CO2-uitstoot met 800.000 ton verminderen door de ammoniakproductie in Yara Sluiskil. De CO2 zal vloeibaar worden gemaakt en door Northern Lights vanuit Nederland worden verscheept naar permanente opslag op het Noors continentaal plat, 2,6 kilometer onder de zeebodem. De exploitatie start in 2025 en duurt 15 jaar.

Het terugdringen van 800.000 ton CO2 in Yara Sluiskil komt overeen met 0,5% van de totale jaarlijkse uitstoot (2022) in Nederland. De komende 15 jaar zal Yara ongeveer 12 miljoen ton CO2 uit de productie in Sluiskil halen.  “Yara Sluiskil wijst de weg voor de Europese industrie door een nieuwe stap te zetten op de weg naar decarbonisatie. Sinds 1990 heeft Yara Sluiskil 3,4 miljoen ton CO2-equivalenten per jaar uit de ammoniak- en kunstmestproductie gehaald en tegelijkertijd de productie bijna verdubbeld. Nu gaan we verder met het terugdringen van een van de grootste emissiepunten in Nederland”, zegt Michael Schlaug, VP Yara Nederland.

Toekomstbestendige productie

Dit project maakt deel uit van Yara's voortdurende strategische overgang naar een koolstofarme en toekomstbestendige productie, aangezien Yara Sluiskil een van 's werelds grootste ammoniak- en minerale kunstmestfabrieken is. Naast dit project evalueert Yara mogelijke grootschalige projecten voor de productie van blauwe ammoniak met CCS in de VS.

CCS

CCS is een belangrijke sleutel tot het koolstofvrij maken van moeilijk te ontmantelen industrieën in Europa, stelt Yara. “Om de groene transitie te doen slagen, hebben we sterke partnerschappen en steun van regeringen en de EU nodig. CCS is een belangrijk onderdeel van de oplossing. Samen kunnen we de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk verminderen en ons een stap dichter brengen bij de transformatie van de industrie en de vermindering van de uitstoot”, zegt Holsether, CEO Yara International.

Noorwegen heeft het potentieel om Europa te voorzien van aanzienlijke CO2-opslag. “Het zal de EU helpen om haar klimaatdoelstellingen te halen. Het is een veilige en efficiënte manier om emissies te verwerken en deze overeenkomst toont dat aan”, zegt Børre Jacobsen, Managing Director van Northern Lights.

Ga terug