Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Presentaties: hybride warmtesystemen


Op donderdag 14 oktober bespreken Sjoerd Wittkampf, Stijn Schlatmann en Sonny Schepers tijdens de vakbeurs Industrial Heat & Power hybride warmtesystemen voor de industrie.

Business case voor e-boilers
Door Sjoerd Wittkampf

Bedrijven die stoom of warm water nodig hebben in hun proces, kunnen ervoor kiezen om een e-boiler naast hun bestaande gasgestookte infrastructuur te plaatsen, zodat er een hybride installatie ontstaat. Als bijvoorbeeld door veel aanbod van wind- en zonne-energie de elektriciteitsprijzen laag zijn, zal de e-boiler worden aangezet.

Omdat de e-boiler geen uitstoot van CO2 of NOx heeft, zullen de emissies van het bedrijf dalen, wat leidt tot een lagere CO2 heffing. Onder bepaalde voorwaarden kan aanspraak gemaakt worden op de SDE++ regeling. Door deze subsidie en het flexibel bedrijven van de e-boiler kan er een gunstige business case ontstaan met een terugverdientijd van 3 tot 5 jaren.

Vragen die aan de orde komen

  • Wanneer is een e-boiler voor mij interessant?
  • Wat bepaalt de terugverdientijd van een e-boiler?
  • Wanneer kom ik in aanmerking voor SDE++ subsidie?


Hybride stoomproductie op Chemelot
Door Sonny Schepers

In deze presentatie wordt uitgelegd hoe het huidige stoomsysteem op Chemelot is opgebouwd en op welke manier USG zorgt voor een optimale energiehuishouding. Daarnaast wordt stilgestaan bij enkele relevante ontwikkelingen en de impact hiervan op het stoomsysteem van Chemelot.

Specifiek zal aandacht besteed worden aan de toepassing van een elektrische stoomketel om de stoomproductie op Chemelot deels hybride te maken.

Vragen die daarbij aan de orde komen

  • Hoe ziet het stoomsysteem op Chemelot eruit en wat is de rol van USG?
  • Welke ontwikkelingen komen eraan en wat is de impact hiervan op het stoomsysteem van Chemelot?
  • Hoe past een elektrische stoomketel in het stoomsysteem en welke voordelen biedt hybride stoomproductie?

Datum, locatie en aanmelden

Donderdag 14 oktober 2021
12:00 – 13:00
Industrie Theater @ Industrial Heat & Power

Aanmelden voor deze kennissessie is gratis en verloopt direct via de reguliere bezoekersregistratie van Industrial Heat & Power.  

Ga terug