Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Nobian en PZEM spreken afname elektriciteit uit offshore wind af


Nobian, gespecialiseerd in de productie van zout, essentiële chemicaliën en energie voor de industrie, zal in 2024 300 GWh hernieuwbare energie afnemen, toenemend tot 500 GWh in 2025. Dit is mogelijk dankzij een stroomafnameovereenkomst (Power Purchase Agreement, PPA)  die Nobian en PZEM afsloten voor de afname van elektriciteit uit het Nederlandse offshore windpark Gemini.

Het Gemini Wind Park, gelegen in de Nederlandse Noordzee op 85 kilometer van de Groningse kustlijn, is één van Nederlands grootste windparken en is een cruciale bouwsteen in de duurzame energie-infrastructuur. De capaciteit van het totale windpark is 600 MW (150 windturbines met elk een capaciteit van 4 MW), wat goed is voor een jaarlijkse elektriciteitsproductie van ongeveer 2,5 TWh, vergelijkbaar met het verbruik van ongeveer 750.000 huishoudens. Dit is een besparing van 1,5 mln ton CO₂-uitstoot.

Balanceren vraag en aanbod

Exploitant PZEM, de afnemer en programma verantwoordelijke partij van de door Gemini opgewekte stroom, is verantwoordelijk voor het balanceren van de productie van het windpark. PZEM fungeert als de cruciale schakel tussen de vraag naar en het aanbod van hernieuwbare energie. Dit betekent dat ze voortdurend de balans bewaken tussen de hoeveelheid opgewekte energie en de marktvraag. Het is de ambitie van PZEM om productie en consumptie van energie op uur-niveau naadloos op elkaar aan te laten sluiten.

Op weg naar CO2-neutraliteit

Het afsluiten van de stroomafnameovereenkomst met PZEM is een belangrijke volgende stap voor Nobian in de realisatie van de doelstelling van 100% hernieuwbare energie in 2040. Het bedrijf wil dit onder andere bereiken door de inkoop van groene elektriciteit en door elektrificatie van het productieproces. Eerder dit jaar sloot Nobian al langlopende overeenkomsten met Axpo en Shell en in een consortium met Heineken, Signify en Philips. Vorige maand ondertekende Nobian een inspanningsverklaring met demissionair minister Adriaansens, als onderdeel van de maatwerkafspraken.

Ga terug