Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Licht en compact aerogel verlaagt corrosierisico

 

Licht en compact aerogel verlaagt corrosierisico

Isolatie van bedrijfsapparatuur is de eenvoudigste, snelste en voordeligste manier om de energie-efficiëntie te verbeteren. De energievraag zal de komende jaren alleen maar toenemen: men verwacht een toename van een derde tot 2035. Om de gevolgen daarvan voor klimaatverandering te beperken, speelt effectieve isolatie een sleutelrol.

Industriële isolatie biedt veel meer voordelen dan alleen energiebesparing. Het verlaagt de veiligheidsrisico's voor personeel en apparatuur en verbetert de procescontrole en productkwaliteit. Isolatie beschermt bovendien tegen corrosie, vermindert geluidsemissies en helpt het bedrijfsleven om kosten te besparen en bij te dragen aan een schoner milieu.

Conventioneel isolatiemateriaal voldoet echter niet altijd aan de hoge eisen in een bedrijfsomgeving waar ruimte beperkt is en gewichtsbesparing voordelen biedt. Nieuwe super-isolatiematerialen (SIM) zoals producten op basis van aerogel, bieden wel economisch haalbare oplossingen. Armacell, bekend om haar ArmaFlex isolatieproducten, lanceert nu de volgende generatie aerogel technologie. Met het nieuwe ArmaGel HT kan de isolatiedikte wel met een factor vijf afnemen.

Voortreffelijke prestaties

Met zijn uitzonderlijk lage warmtegeleidingscoëfficiënt is aerogel een van de best presterende isolatiematerialen op de markt. Het materiaal biedt dezelfde thermische prestatie bij slechts een fractie, tot tachtig procent dunner, van de dikte van vergelijkbare isolatieproducten. Armacell combineerde een efficiënt productieproces van aerogel met een zelf ontwikkelde afdekkingstechnologie voor de vervaardiging van een flexibelere aerogel-mantel. ArmaGel HT is eenvoudig te snijden in de gewenste vorm. Het is waterafstotend en ademend, waardoor mechanische apparatuur langer droog blijft en de bescherming tegen corrosie onder de isolatie (CUI) verbetert.

De nieuwe aerogel-technologie onderging met succes een onafhankelijke CUI test van het gerenommeerde Duitse corrosie-instituut InnCoa. ArmaGel HT en het Armaflex + ArmaGel HT isolatiesysteem behaalden de hoogste score: RP 10 (volgens EN ISO 10289). Aerogel biedt eveneens de beste akoestische prestaties in zijn klasse en voldoet aan de ASTM C1728 standaard voor flexibele aerogel isolatie (type 3, klasse 1A) en de brandklasse is B-s1,D0 volgens de DIN EN13501-1 (certificaat voor 10 millimeter dikte).

Lichtgewicht en ruimtebesparend

Het grote voordeel van de nieuwe aerogel-technologie is de isolatiedikte. ArmaGel HT is leverbaar in diktes van 5, 10, 15 en 20 millimeter. Een dikke laag levert een hogere isolatiegraad per mensuur op dan andere isolatieproducten met aerogel en zorgt dus voor lagere arbeidskosten.

De nieuwe aerogel-technologie is lichtgewicht voor een betere verwerking en gemakkelijk vervoer. Voor onderhoud kan het product eenvoudig worden verwijderd. Dit beperkt de stilstand en de noodzaak om vervangend isolatiemateriaal aan te schaffen tijdens de normale onderhoudsintervallen. ArmaGel HT is dunner dan andere isolatieconcepten. Gebruikers behalen er een hoogwaardige isolatie mee met een lager ruimtegebruik.

Voor een bepaalde richtwaarde voor lineair warmteverlies biedt ArmaGel HT tot maximaal tachtig procent besparing op de isolatiedikte. De besparing op de metalen ommanteling loopt op tot maximaal vijftig procent. Bovendien beperkt ArmaGel HT het ruimtegebruik voor leidingen, waardoor het de footprint van de totale installatie verkleint. Hierdoor zijn minder leidingsteunen en is minder metaal nodig, waardoor het hele systeem lichter wordt. Daarmee besparen bedrijven kosten en ruimte.

Het materiaal is geschikt voor verhoogde temperatuurtoepassingen op alle soorten en configuraties stalen voorzieningen met bedrijfstemperaturen tot 650°C.

Meer informatie over ArmaGel HT staat hier.

Ga terug