Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

'Leg de focus niet op 1 onderdeel, product of component'

Rinus Sinke (GEA)

Rinus Sinke (Marjolein Bouma Fotografie)

GEA is componenten- en systeemleverancier voor de voedingsmiddelen-, dranken- en farmaceutische sector. Het portfolio omvat machines zoals warmtepompen, koelcompressoren en geavanceerde procestechnologie, die aan installateurs worden geleverd. Daarnaast is GEA zelf ook totaalinstallateur van grote projecten. Doel is een bijdrage te leveren aan een betere wereld door de duurzaamheid en efficiëntie van productieprocessen te verbeteren.

Wat zijn volgens jullie belangrijke aandachtspunten in de energietransitie die de branche niet uit het oog mag verliezen?

“De energietransitie draait niet alleen om energiebesparing. Het is belangrijk een zo klein mogelijke voetafdruk te realiseren op diverse vlakken. Dit betekent niet alleen een reductie van energieverbruik, maar ook van waterverbruik en grondstoffen. In de industrie wordt veel energie gebruikt. De restwarmte van de koeling wordt afgevoerd naar buiten. En daarnaast wordt met een ketel weer warmte gemaakt om de processen te verwarmen. Vaak is het mogelijk met inzet van een warmtepomp de warmte van de koelinstallatie nuttig te gebruiken om te verwarmen. Dit geeft een aanzienlijke besparing op het gasverbruik en vaak ook nog op het waterverbruik. Daarnaast is het in veel gevallen zinvol om niet de focus te leggen op 1 onderdeel, product of component, maar om te kiezen voor een integrale aanpak. Vervang je een product of component door een efficiënter alternatief, dan leidt dit tot besparing. Kijk je echter naar het gehele proces, dan kun je vaak veel meer besparen, tot 20 à 30 procent. Vaak ontbreekt hiervoor intern de kennis en kunde. Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen wij onze klanten goed adviseren om te komen tot de beste oplossingen.”

Waar zullen jullie als bedrijf in 2024 sterk op inzetten?

“Wij begrijpen heel goed voor welke uitdagingen de procesindustrie staat, van stijgende energiekosten en strenger wordende regelgeving tot het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen. Daarom hebben we onder meer Add Better Consulting gelanceerd. Hiermee stimuleren en begeleiden we bedrijven met duurzame vooruitgang, afgestemd op individuele behoeften. De sleutel ligt in de samenwerking.”

“We blijven ook continu doorontwikkelen. Een voorbeeld: we hebben op dit moment veel kennis  en kunde in huis om warmtepompen met een hoge temperatuur (95 graden Celsius) te installeren. Om te komen tot een succesvolle implementatie is het noodzakelijk om de juiste balans in de processen te vinden. Hierin hebben we de afgelopen jaren veel geïnvesteerd.  Het voordeel van ons bedrijf is dat meerdere divisies met elkaar kunnen samenwerken zodat we betere installaties kunnen bouwen en klanten compleet kunnen ontzorgen.”

De ontwikkeling staat nooit stil. “We blijven innoveren zodat ook warmtepompen met temperaturen van 200 graden Celsius binnen handbereik kunnen komen.”

Wat heeft jullie doen besluiten om deel te nemen als exposant?

“We nemen al meerdere jaren deel aan de beurs Industrial Heat & Power. Op die manier kunnen we laten zien waarmee we bezig zijn, onze naamsbekendheid groeit, en we komen in contact met bedrijven in de industrie waardoor nieuwe  samenwerkingsverbanden kunnen ontstaan.”

Ga terug