Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Lancering EIRES hoogtepunt Opening Academisch Jaar

Robert-Jan Smits (l), Stientje van Veldhoven en talkshow-host Barry Fitzgerald. Foto: Bart van Overbeeke.

Vandaag opende staatssecretaris Stientje van Veldhoven officieel het nieuwe energie-instituut van de TU/e: EIRES, het Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems. Ze deed dit in de talkshow die dit jaar de opening markeert van het academisch jaar van de Technische Universiteit Eindhoven. Volgens de staatssecretaris is er sterke behoefte aan een instituut dat kijkt naar energie-opslag en -conversie.

“Een van de grootste uitdagingen van duurzame energie, is de opslag van energie”, zei de staatssecretaris bij de opening. “Dus dit nieuwe energie-instituut komt precies op tijd, en ik ben trots dat ik het vandaag mag lanceren.” Van Veldhoven opende EIRES door een op de TU/e ontwikkelde CO2-vrije brander aan te zetten, die gebruik maakt van ijzerpoeder als brandstof.

“Met EIRES levert de TU/e een belangrijke bijdrage aan de energie-transitie”, aldus de voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e, Robert-Jan Smits. “We willen een maximale impact realiseren door onze slimste mensen op energiegebied bij elkaar te brengen in EIRES, en door samen te werken met de industrie.” In dit kader tekende de TU/e afgelopen maand al een overeenkomst met VDL-Groep om samen te gaan werken aan technologie-ontwikkeling voor elektrolyzers, apparaten die stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens om kunnen zetten in waterstof.

“Met dit soort projecten proberen we antwoord te geven op de grootste uitdaging van de energietransitie: het gelijktijdig duurzaam maken van de energie-, transport- en chemische sector”, lichtte EIRES-directeur Richard van de Sanden toe. “Het gaat dus niet alleen over energie, maar ook over duurzame en hoogwaardige grondstoffen voor de chemie”. Zo worden materiaalkringlopen gesloten en circulair.

De staatssecretaris hield een pleidooi voor meer circulariteit in de economie. Ze benadrukte dat investeren in de benodigde technologie en producten kansen biedt om uit de huidige economische crisis te komen. Haar visie sluit naadloos aan bij de vooruitblik op het nieuwe jaar van Smits, waarin hij zei: “We gaan onze samenwerking met de industrie in de Brainportregio nog meer versterken, om zo bij te dragen aan een nieuw en duurzaam groeivermogen van onze economie.”

In de talkshow werd verder vooruit gekeken naar het onderwijs in het nieuwe jaar, dat door Corona nog steeds voor een belangrijk deel online plaatsvindt.

Meer over EIRES is te zien in deze korte video op Youtube.

Bron: TU/e

Ga terug