Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Hergebruik van warmte is energiewinst (advertorial Carrier)


Noodzakelijke koelinstallaties worden in talloze industriële processen ingezet. Maar koelen levert als bijproduct ook altijd restwarmte op. Die wordt nu ongebruikt afgevoerd. Carrier, bekend leverancier van koelinstallaties in zowel de utiliteit als industrie, biedt de mogelijkheid die restwarmte toe te passen in het productieproces of voor de verwarming van het bedrijfsgebouw.

In de utiliteit levert Carrier complete klimaatbeheersystemen: van de koelmachine of warmtepomp, tot en met luchtbehandeling en lokale afgifte-units in de plafonds. In de industrie worden koelinstallaties -naast klimaatbeheersing- nog vaker ingezet om applicaties in het productieproces van koeling te voorzien. Vele processen hebben op lokaal niveau een warmte-overschot dat weggekoeld moet worden.

Arjen Best is Key Accountmanager bij Carrier en hij vertelt: “Bij de productie van bijvoorbeeld kunststof worden vaak walsen ingezet. Die walsen moeten vervolgens weer gekoeld worden om ze correct te laten functioneren. En bij de productie van petflessen worden de matrijzen, waarin de flessen worden gevormd, gekoeld middels water dat door de kanaaltjes van de matrijzen heen loopt. Koeling is essentieel om processen continu te kunnen laten verlopen en de kwaliteit te borgen.”

“Wat ons betreft moet je proberen om in alle processen waar je koelt, het bijproduct warmte te benutten”, vervolgt Best. In veel industriële applicaties wordt warmte nog altijd weggekoeld aan de lucht. “Je kunt die restwarmte vaak prima gebruiken om bijvoorbeeld de productieruimte, of kantoren op temperatuur te brengen. Dat betekent dat je een andere warmte-opwekker, bijvoorbeeld een gasgestookte ketel, dan niet hoeft te gebruiken. Dan kan het nog steeds zo zijn dat je in de zomer een deel van je warmte afblaast, maar in de overige seizoenen bespaar je er fors energie mee. En dus ook CO2- uitstoot.”

Carrier is exposant op Industrial Heat & Power – van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Klik hier voor een gratis toegangsbewijs.

Ga terug