Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Handelingsperspectief voor CO2-emissiereductie


Inspiratietour-sprekers geven een kijkje in de keuken en laten zien hoe zij de CO2-uitstoot van hun bedrijf verminderen, ook tijdens de vakbeurs.

Tijdens de Inspiratietours staan de verduurzaming van de industrie en de opties om CO2-reductie te realiseren centraal. Dit voorjaar werd voor de tweede keer een online reeks georganiseerd door de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), VEMW en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Sprekers uit het bedrijfsleven inspireerden de deelnemer-bedrijven met concrete praktijkverhalen en de voordelen van CO2-reductie maatregelen. In totaal waren er 5 verschillende online sessies met bijna 750 deelnemers: van energie-adviseur tot duurzaamheidsmanager in de industrie. Het succesvolle Inspiratietour-format wordt nu doorgezet op de Industrial Heat & Power vakbeurs.

“Zien is geloven

Sander Peeters (adviseur bij RVO) legt uit wat de Inspiratietour is. “Tijdens de Inspiratietours wisselt de industrie kennis en ervaring uit, aangevuld met de kennis en ervaringen van consultancy-bedrijven en apparatenbouwers. Enerzijds laten de industrie die vooroploopt en de bedrijven die technieken ontwikkelen zien wat er al kan, wat hun aanpak is en delen tips. Anderzijds delen adviseurs informatie over regelingen, fondsen en de nieuwste ontwikkelingen. Die combinatie van sprekers en kennisdeling is ontzettend belangrijk om te laten zien dat CO2-reductie veel voordelen oplevert.”

“De ‘zien is geloven’-aanpak werkt overtuigend”, vult Jacques van de Worp, medeorganisator en werkzaam bij VEMW, aan. “De vraag ‘wat is er allemaal mogelijk?’, bijvoorbeeld, verandert tijdens zo’n sessie naar ‘hoe pas ik die techniek toe in mijn bedrijf?’. Dat is het startpunt voor bedrijven om na te denken over de verduurzamingsmogelijkheden binnen hun bedrijf. Het is voor ons heel gaaf om te zien dat deelnemers na zo’n inspiratietour daadwerkelijk aan de slag gaan, en met resultaat. Daar doen we het voor.”

Inspiratietours 2021 en 2022

De voorjaar-reeks scoort onder de deelnemers een mooi cijfer, namelijk een 7,8 gemiddeld! Deelnemers waarderen de toegankelijkheid, de hoge kwaliteit en veelzijdigheid. Het programma bestond uit een divers palet van sprekers en onderwerpen. De 5 onderwerpen waren: Energie Management Systeem en Artificiële Intelligentie, nieuwe businessmodellen, ESCo-samenwerkingen, beschikbare fondsen, en CO2-emissie beprijzing (o.a. EU ETS en CO2-heffing). De laatst genoemde sessie was – vanuit de sense-of-urgency - de best bezochte sessie.   

Ontmoet ons op Industrial Heat & Power

Na de succesvolle voorjaar-reeks gaan Sander, Jacques en andere partners door met de Inspiratietours! Namelijk op het podium van de Industrial Heat & Power vakbeurs. Tijdens de dagstart vertellen inspirerende sprekers en leiders uit de branche meer over hun visie en aanpak, onder leiding van Sander, Jacques, Ruud van Mossevelde en Hans Grünfeld. Laat je inspireren en ga met vakcollega’s in gesprek op 12, 13 en/of 14 oktober in de Brabanthallen Den Bosch. De dagstart vindt elke ochtend plaats in het Industrie Theater van 10.30 – 11.30 uur.

Bekijk hier de preview van de vakbeurs.

Nu op zoek naar informatie?

Ben je nú op zoek naar informatie? Bezoek dan het platform www.verduurzamingindustrie.nl. Hier vind je inspirerende voorbeelden uit de praktijk, verslagen van webinars en is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan het expertteam. Houd het platform in de gaten voor nieuwe ontwikkelingen en de data van een nieuwe Inspiratietour-reeks!

Ga terug