Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Groene waterstoffabriek bereidt zich voor op bouwstart

Mijlpaal


De bouwfase van één van de eerste groene waterstoffabrieken is in volle voorbereiding, waarmee we een stap dichter bij onze doelstellingen staan om in 2050 koolstofneutraal te zijn. Daarvoor gaan energiebedrijf VoltH2 en het architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco intensief samenwerken.

De productie-installatie zal in Delfzijl (Nederland) gebouwd worden. Die zal vanaf de tweede helft van 2027 circa 5000 ton groene waterstof produceren en wordt vandaag ontworpen. Nu de contouren van haar klimaatstrategie vastliggen, moet de Europese Unie werken aan de effectieve uitvoering ervan. Volgens de Europese klimaatdienst Copernicus was de voorbije maand mei wereldwijd de warmste meimaand ooit. Er valt dus geen tijd te verliezen. Groene waterstof blijft cruciaal om energie-intensieve sectoren zoals de chemiesector koolstofvrij te maken. Het wordt een belangrijke energiebron wanneer echt hoge temperaturen nodig zijn, zoals bij de productie van staal en cement.

The time is now

VoltH2 boekt snelle vooruitgang met de ontwikkeling van drie groene waterstoffabrieken, waarvan er twee vlakbij de Belgische grens (Vlissingen en Terneuzen) en één in Delfzijl komen, en nog eens drie in Duitsland (Wilhelmshaven, Essen en Gelsenkirchen). Na eerdere goedkeuringen, ontving het energiebedrijf de afgelopen zes maanden een bouw- en milieuvergunning en een aanzienlijke subsidie voor de fabriek in Delfzijl. Die kwamen er mede dankzij Belgische expertise.

Een gespecialiseerd waterstofteam met topexperts van Sweco neemt de komende maanden ook de basic engineering van de waterstofinstallatie voor zijn rekening. Deze samenwerking markeert een mijlpaal in de ontwikkeling van één van de eerste waterstofproductiefabrieken die in de Lage Landen operationeel zullen zijn.

De samenwerking tussen VoltH2 en Sweco gaat terug tot 2021. André Jurres legt uit hoe die tot stand kwam: “We hebben destijds gekozen voor een lokale partner die dicht bij ons staat en tegelijk internationale uitstraling heeft: Scandinavisch van origine, maar actief in de Benelux en Duitsland, niet toevallig de regio’s waar ook VoltH2 zijn pijlen op richt. Met zijn grondige kennis van de lokale wetgeving is Sweco’s waterstofteam goed geplaatst voor onze vergunningstrajecten. Bovendien kunnen ze met enkele relevante waterstofprojecten op hun track record én topexperten de nodige technische knowhow voorleggen.”

De bouw van de groene waterstofinstallatie in Delfzijl vertegenwoordigt een concrete stap richting een duurzamere toekomst. Met een gedurfde visie en praktische actie bewijzen VoltH2 en Sweco dat de energietransitie niet alleen noodzakelijk maar ook haalbaar is. En wel vandaag.

Bron en foto: Sweco

Ga terug