Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Eneco en Corre Energy samen in Duitse persluchtopslag


Eneco en Corre Energy hebben een voorlopige overeenkomst gesloten voor de gezamenlijke ontwikkeling van en investering in de eerste fase van Corre Energy’s eerste persluchtopslagproject (CAES) in Duitsland.

De gezamenlijke ontwikkeling, financiering en operatie van dit project verloopt via Eneco’s Duitse dochtermaatschappij LichtBlick en Corre Energy's Duitse dochter Corre Energy Germany GmbH. Beide bedrijven zijn exclusieve onderhandelingen aangegaan en verwachten in de eerste helft van 2024 een definitieve overeenkomst te sluiten.

Omzetting energie in perslucht

Compressed Air Energy Storage (CAES) is een vorm van zogeheten Long Duration Energy Storage. Wanneer er een overvloed is aan duurzaam opgewekte elektriciteit door zonne- of windenergie is, wordt deze energie met 220MW omgezet in perslucht. Deze lucht wordt opgeslagen in een holte op ongeveer een kilometer diepte onder de grond, een zoutcaverne. Op het moment dat we de energie weer nodig hebben, bijvoorbeeld als er weinig zon of wind is of als we veel stroom nodig hebben, dan wordt de lucht uit de caverne gehaald en gaat deze door een turbine om elektriciteit op te wekken. Het geleverde vermogen van deze CAES technologie in Ahaus is 320 MW.

Zoutcavernes

De voor het project te gebruiken zoutcavernes worden in 2027 leeg overgedragen aan Corre Energy. Momenteel heeft chemiebedrijf Solvay de cavernes nog in gebruik voor zoutwinning.

Energieopslag

“Energieopslag is essentieel in het duurzame energiesysteem van de toekomst, omdat we dan ook op momenten zonder wind en zon schone energie kunnen benutten en we hiermee bovendien congestie op het stroomnet kunnen helpen voorkomen”, zegt COO Integrated Energy van Eneco Kees-Jan Rameau. “We zien daar veel toekomst in en met deze tweede samenwerking met Corre Energy zetten we nieuwe stappen richting het behalen van de doelen van ons One Planet Plan: klimaatneutraal in 2035, samen met onze klanten.”

Voorbeeld voor industrie

“Deze belangrijke overeenkomst combineert afspraken over afname, ontwikkeling en investering voor ons Duitse project. Dat is niet alleen steun voor het project, maar toont ook aan de industrie, autoriteiten en investeerders dat er vraag naar onze CAES-oplossing is en dat we die oplossing kunnen leveren”, aldus CEO Keith McGrane van Corre Energy. “Dat we deze tweede deal sluiten met Eneco, slechts twaalf maanden na onze eerste overeenkomst, geeft aan hoe goed de band is die we hebben gesmeed. Corre Energy kijkt ernaar uit om in 2024 aanzienlijke vooruitgang te boeken bij zowel bestaande als nieuwe projecten.”

Bron en infographic: Eneco

Ga terug