Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Een innovatief energieopslagsysteem op basis van zwaartekracht

ABB levert complete mijntakelsystemen aan klanten wereldwijd

Gravitricity heeft GraviStore ontwikkeld, een innovatief opslagsysteem voor zwaartekrachtenergie dat zware gewichten omhoog en omlaag brengt in ondergrondse schachten. Toekomstige GraviStores zullen meer dan 20MWh opslaan, waardoor langetermijnopslag en snelle stroomlevering aan gebruikers en beheerders met netwerkbeperkingen, distributienetwerken en grote stroomgebruikers mogelijk wordt.

In tegenstelling tot batterijen kan het Gravitricity-systeem tientallen jaren werken zonder dat de prestaties afnemen. Gravitricity heeft het systeem al bewezen met een demonstratiemodel op schaal en onderzoekt de mogelijkheden om hun baanbrekende technologie in te zetten in ontmantelde mijnen wereldwijd.

ABB en Gravitricity

ABB heeft een overeenkomst gesloten met Gravitricity. Dit om te onderzoeken hoe ze de implementatie van opslagsystemen voor zwaartekrachtenergie in voormalige mijnen kunnen versnellen. Als specialist in mijntakels met meer dan 1.000 takeloplossingen wereldwijd, zal ABB meewerken door R&D, productontwikkeling en engineeringteams te leveren die gespecialiseerd zijn in het ontwerp, de engineering en de werking van mijntakels en mechanische, elektrische en regeltechnologieën voor hijsen.

Zwaartekracht

"Naarmate de wereld meer elektriciteit opwekt uit intermitterende hernieuwbare energiebronnen, is er een groeiende behoefte aan technologieën die energie kunnen opvangen en opslaan tijdens perioden van lage vraag en snel vrijgeven wanneer dat nodig is", zegt Martin Wright, medeoprichter en uitvoerend voorzitter van Gravitricity. "Onze GraviStore ondergrondse zwaartekracht energieopslag gebruikt de kracht van de zwaartekracht om een aantal van de beste eigenschappen van lithium-ion batterijen en gepompte hydro-opslag te bieden - tegen lage kosten en zonder de noodzaak van zeldzame aardmetalen.”

Versnelling commercialisering

“We zien al aanzienlijke belangstelling van mijnexploitanten in Europa, India en Australië en dit partnerschap met ABB - met tientallen jaren expertise in elektrificatie en mijntakelsystemen - zal ons helpen onze ambitieuze commercialiseringsplannen te versnellen. Ik ben verheugd dat we samenwerken."

Nieuw leven voor mijnschachten

Het buiten gebruik stellen van mijnschachten is een kostbaar en tijdrovend proces voor mijnbouwbedrijven. Door niet meer gebruikte mijnschachten opnieuw te gebruiken voor energieopslag, kunnen mijnschachten een productieve functie vervullen tot 50 jaar na hun oorspronkelijke levensduur en kunnen de ontmantelingskosten worden beperkt, terwijl er tegelijkertijd nieuwe werkgelegenheid wordt gecreëerd en wordt bijgedragen aan de overgang naar groene energie.

Bron en beeld: ABB

Ga terug