Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Energietransitie

Energietransitie als eerste stap naar een industrietransitie

De energietransitie is slechts een eerste stap in de bredere transitie van onze economie en de Nederlandse industrie. Het perspectief voor 2050 is helder: nagenoeg nul CO2 uitstoot. Voor de industrie zijn de eerste stappen om daar te komen helder: meer energie-efficiëntie, inzet van duurzame energie, en procesoptimalisatie. Maar om tot “netto nul” emissies in 2050 te komen zal de industrie zich fundamenteel en in een ongekend tempo moeten transformeren. Zelfs op de relatief korte termijn tot 2030 zullen structurele keuzes gemaakt moeten worden ten aanzien van inzet van technologie en de ontwikkeling van infrastructuur voor bijvoorbeeld CO2 en waterstof. De politiek vraagt - via klimaatwet en klimaatakkoord - de industrie om die keuzes inzichtelijk te maken.

In deze sessie verkennen we vanuit breed perspectief naar praktische cases wat deze transitie betekent voor de industrie en hoe bedrijven zich kunnen voorbereiden op wat komen gaat.

Programma

 • Energietransitie of industrietransitie?
  Martijn Broekhof, hoofd Klimaat & Energie, VNCI
 • Economische impact industrietransitie
  Floor Hooijman, senior consultant, Rebel Group

 • CO2-emissiereductie: hoe passen de beleidsinstrumenten?
  Remko Ybema, energy Policy Manager, Nouryon

 • Energietransitie: drie praktijkcasussen
  Egbert Klop, director, BlueTerra Energy Expert

Moderator

Stijn Schlatmann, director, BlueTerra
Stijn Schlatmann zit in de directie van BlueTerra en houdt zich daarnaast als senior consultant graag bezig op strategisch niveau met energie- en verduurzamingprojecten. Zijn 29 jaar ervaring met energieprojecten zet hij graag in om ondernemingen op weg te helpen naar een duurzaam en cyclisch bedrijf. “Het is mooi om de doelstellingen die volgen uit het Klimaatakkoord te helpen concretiseren”. Met collega’s heeft Stijn een model voor de elektriciteitsmarkt ontwikkeld (EMF) waarmee de inzet van (duurzame) productiemiddelen kan worden ingeschat. Stijn is daarnaast voorzitter van het Platform Gasmotoren en wordt regelmatig gevraagd als docent en spreker.

Sprekers

Martijn Broekhof, hoofd Klimaat & Energie, VNCI
Martijn Broekhof is hoofd klimaat & energie bij de VNCI met meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van klimaat- en energiebeleid. Als econoom heeft hij zich ingezet voor een internationaal klimaatverdrag, Europese wet- en regelgeving, en nationaal energiebeleid. Hij werkte onder andere voor de Rijksuniversiteit Groningen, PwC, het World Economic Forum en de European Climate Foundation. Martijn begeeft zich steeds op het raakvlak van overheid & industrie, klimaatverandering & economie en is gefascineerd door de economische transitie die onze maatschappij door klimaatverandering zal moeten doormaken. Sinds 2018 zet hij zich namens de VNCI in voor een effectief Nederlands klimaatakkoord.


Floor Hooijman, senior consultant, Rebel Group
Floor heeft Technische Bestuurskunde gestudeerd aan de TU Delft. Na haar studie heeft ze bijna 10 jaar bij Eneco gewerkt als Investeringsanalist, Corporate Strateeg en tot slot als hoofd New Business & Strategie. In haar laatste functie was ze verantwoordelijk voor de strategie van de business unit Generation & Storage en gaf zij vorm aan het verduurzaming van de industrie. Sinds juni 2019 is zij werkzaam bij Rebel Group als senior consultant op het gebied van Energie, Water en Klimaat. Naast haar werk beklimt zij graag bergen is zij moeder van een tweeling.

Remko Ybema, energy Policy Manager, Nouryon
Remko Ybema richt zich als Manager Energy Policy bij Nouryon op het energie- en klimaatbeleid. Hij werkt vanuit zijn rol veel met overheden, branche-organisaties, met andere bedrijven en kennisinstellingen. Hij was nauw betrokken bij het Klimaatakkoord. Vanuit zijn eerdere advies- en onderzoekswerk heeft hij veel ervaring opgebouwd in energie- en klimaatbeleid.

Egbert Klop, director, BlueTerra Energy Expert
Egbert heeft een werktuigbouwkundige achtergrond. Techniek boeit hem. In zijn professionele loopbaan heeft hij vaak interdisciplinair samengewerkt. Eerst 14 jaar in de scheepsbouw, daarna ruim 20 jaar op het vlak van energiebesparing en duurzame energie. Zijn focus ligt daarbij op industriële bedrijven en processen.  Egbert is algemeen directeur van BlueTerra Energy Experts in Veenendaal. Naast zijn dagelijks werk is Egbert voorzitter van de regionale business club van Woord & Daad, fietst en reist graag en kijkt graag door het oog van de camera.

 

Dit seminar is gerealiseerd in samenwerking met:

    

*Wijzigingen onder voorbehoud