Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

Flexibilisering (Elektrificatie, e-boilers, industriële warmtepompen)

 • Datum:
  dinsdag 12 oktober 2021
 • Tijd:
  13:30 - 14:30
 • Locatie:
  Industrie Theater

 • Het zal niemand ontgaan zijn: de prijzen van gas, elektriciteit en CO2 zijn historisch hoog. Echter deze prijzen zijn niet continue zo hoog, de gas- en elektriciteitsprijzen verschillen van uur tot uur. Daar kunnen bedrijven slim op inspelen door te schakelen tussen een stoomketel en elektriciteit inkopen, de inzet van een WKK, een elektrische stoomketel tot wellicht het tijdelijk afschakelen van productie. Het schakelen tussen deze opties zorgt ervoor dat de totale energiekosten lager liggen dan het traditioneel continue draaien met een van deze opties. De sprekers in dit blok vertellen over de mogelijkheden en voordelen van flexibele stoom- en elektriciteitsproductie.

  Presentatie door Steven Lobregt:
  Maart 2017 werd de productielocatie van Plukon te Wezep getroffen door een brand. Het pand bleek niet meer te herstellen en er werd besloten tot volledig nieuwbouw. De duurzaamheidsambities waren hoog: BREEAM Oustanding, gasloos en in een jaar weer operationeel. Bestaande situatie had een ammoniakkoelinstallatie. Herbouw zou een forse vertraging opleveren met de Wet milieubeheer. Door over te gaan aas gasloos en CO2 transkritisch, viel het pand terug naar Activiteitenbesluit.
  Warmte komt uit persgassen van de koeling en een CO2 transkritische warmtepomp

  - Tot welke procestemperaturen is gasloos bouwen mogelijk?
  - De keuze CO2, (iso)butaan of ammoniak
  - Keuze criteria, maar dan terugverdientijd alleen

  Presentatie door Erik Koops: Een hybride stoomsysteem met e-boiler

  In 2015 heeft Royal Avebe geparticipeerd in het Power2Products project met een elektrische stoomketel case . De business case bleek toen niet haalbaar, vooral door de sterk toenemende netwerkkosten. Met de komst van de SDE++subsidie voor e-boilers kan dit nu wel gerealiseerd worden. Met SDE++ subsidie kan een flexibel hybride stoomsysteem gecreëerd kan worden, bestaande uit een warmtekracht centrale, gasgestookte stoomketels en een e-boiler. Dit gaat een aanzienlijke reductie geven van de CO2 emissie door het gebruik van groene elektriciteit, voor een groot deel afkomstig van zonneparken, die direct aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk van Royal Avebe.

  - Is een e-boiler te combineren met een WKC?
  - Kan een e-boiler nog uit bij de huidige energieprijzen?


  Moderator: Stijn Schlatmann, Managing Director, BlueTerra
  Sprekers:
  Erik Koops, Director Energy Transition & Utilities Royal Avebe
  Steven Lobregt, Sparkling Projects
 • Sprekers/Partners:

  Stijn Schlatmann
  Stijn Schlatmann
  Steven Lobregt, Sparkling Projects
  Steven Lobregt, Sparkling Projects
  Erik Koops. Avebe
  Erik Koops. Avebe