Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

Dutch Hydrogen Days: Waterstof in de Industrie

 • Door:
  Jelle Blekxtoon, FME | Anouk van den Berg, Gasunie | Stijn Schlatmann, Managing Director, BlueTerra | Alex Kaat, Pa Adviseur, Nlhydrogen | Peter Craeghs, Market Unit Director F&P M&P, AirLiquide
 • Datum:
  donderdag 12 oktober 2023
 • Tijd:
  15:00 - 16:30
 • Locatie:
  Podium Industrie

 • In het kader van de verduurzaming heeft de industrie niet alleen CO2-vrije elektriciteit nodig, maar ook moleculen. Als energiedrager én als grondstof voor de productie van staal, kunstmest en kunststoffen. In Nederland wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van de waterstofvoorziening, groene en blauwe waterstofproductie, de import van waterstof(dragers), een waterstof backbone (HNS), opslagfaciliteiten (HyStock), installaties om die waterstof te kunnen gebruiken, en een waterstofmarkt (HyXchange). 
  Tijdens de bijeenkomst zal onder meer ingegaan worden op de visie vanuit de maak- en gebruikende industrie, de infrastructuur, en kansen vanuit Nederlands perspectief. 

  3 kernwoorden die aan bod komen:

  • Waar staat de ontwikkeling van CO2-arme waterstof in Nederland?
  • Hoe zit het met de infrastructuur: waar komt die te liggen en kan aansluiten?
  • Hoe wordt de groene, blauwe en gele waterstof geproduceerd en welke concrete projecten zijn er al zichtbaar?

  Bijdragen van drie bedrijven die actief zijn in de waterstof voorzieningsketen.

  Bijdrage Anouk van de Berg (Commercial Manager Hydrogen Network Netherlands): 
  In 2030 beschikt Nederland over waterstofinfrastructuur die industriële clusters in Nederland onderling verbindt, met opslagfaciliteiten en waterstofnetwerken in Duitsland en België.  Waar staan we nu en hoe komt dit netwerk eruit te zien? 

  Vragen die bij haar aan bod komen:
  Wanneer wordt welke regio ontsloten? 
  Wat zijn de voorwaarden voor het gebruik van het netwerk? 
  Hoe ziet het proces van interesse naar een aansluiting eruit?

  Bijdrage Peter Craeghs (AirLiquide):
  Hij en zijn teams ontwikkelen grootschalige projecten voor zwaar wegtransport, binnenvaart- en zeeschepen, treinen, logistieke havenuitrusting en de levering aan tankstations. Hij zal zijn ervaring en deskundige visie inbrengen in de discussie en presentatie.

  Bijdrage Alex Kaat (Adviseur Public Affairs NLHydrogen)
  Alex werkt sinds 2019 voor de waterstofsector op het gebied voor public affairs en strategische communicatie. Als zelfstandig adviseur ondersteunt hij ook andere organisaties in de energiesector, zoals momenteel de G40-gemeenten en de zonnesector. Maandelijks schrijft hij een artikel voor Energeia.
  Eerder werkte hij voor het energiebedrijf Eneco, was hij de internationale manager communicatie en lobby voor een natuurorganisatie (Wetlands International) en werkte hij in de Tweede Kamer als beleidsmedewerker voor GroenLinks.
  Naast zijn werk is hij voorzitter van de denktank Bezinningsgroep Energie. In het verleden was hij bestuurslid van de branchevereniging voor de windsector NWEA, van Vereniging Milieudefensie, van een lokale energiecoöperatie en van een politieke partij in zijn woonplaats Bunnik.
   

   

 • Sprekers/Partners

  Programma o.l.v. Jelle Blextoon, FME - Electrolyser Makers Platform

  Jelle Blekxtoon

  FME
  Jelle Blekxtoon

  Anouk van den Berg

  Gasunie
  Anouk van den Berg

  Stijn Schlatmann

  Managing Director
  BlueTerra
  Stijn Schlatmann

  Alex Kaat

  Pa Adviseur
  Nlhydrogen
  Alex Kaat

  Peter Craeghs

  Market Unit Director F&P M&P
  AirLiquide
  Peter Craeghs