Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

CO2-afvang, toepassing en opslag

 • Datum:
  woensdag 9 oktober 2019
 • Tijd:
  10:30 - 12:00
 • Locatie:
  Industrie Theater
 • In het ontwerp klimaatakkoord is er een substantieel deel van de industriële CO2-reductie voorzien om middels CCUS op te lossen. Van de 14.3 mton CO2 reductie moet circa 7 mton middels CCS bereikt worden.

  Diverse CCS projecten zoals Porthos, Athos en Aramis zijn in voorbereiding. Van het Porthos project zijn de eerste tenders voor engineering al op de markt. Om niet te blijven hangen in scenarios en routekaarten zou de focus naar concrete projecten en dus naar CCU moeten uitgaan.

  In dit seminar laten we zien hoe het grotere CCUS toekomstplaatje in Nederland er uit ziet. Wat is er de afgelopen jaren gedaan aan pilot en demo's en welke projecten worden nu daadwerkelijk ge-engineerd en gerealiseerd.

  Carbon Capture Technologieën
  CO2 liquefaction
  CO2 compressie
  CO2 transport - superkritisch - dual flow

  Programma
  Wat wordt er op het gebied van Carbon Capture and Utilization in Nederland nu daadwerkelijk gedaan?
  Wat is er de afgelopen jaren aan pilots en demo projecten is gedaan?
  En vooral welke commerciële cases worden er op dit moment gerealiseerd.

  Dit seminar is gerealiseerd in samenwerking met: Bilfinger Tebodin en FedEC
 • Sprekers/Partners:

  Petrus Postma
  Petrus Postma

  Petrus Postma is mede oprichter van het bureau BLOC in Rotterdam. BLOC ontwikkelt nieuwe waarde ketens op het gebied van stadsontwikkeling, grondstoffenstromen, mobiliteit en schone energie. Petrus versnelt warmteprojecten in de Metropoolregio Amsterdam en coördineert de gebiedsuitwerking van de duurzame glastuinbouw onder het Tuinbouw- en Klimaatakkoord. Daarnaast is hij de initiator en manager van het programma CO2 Smart Use. Onder deze titel werkt een brede coalitie aan de ontwikkeling van een Nederlands ecosysteem voor CO2 als een grondstof.