Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Elektrificatie

Smart elektrificatie van de industrie

Elektrificatie van processen en utilities is één van de veelbelovende verduurzamingsopties voor de industrie. Tegelijkertijd is het een middel en geen doel op zich. Zonder voldoende aanbod van duurzame stroom lost elektrificatie het klimaatprobleem niet op. Daarmee is elektrificatie één van de veelbelovende paden in de verduurzaming van industriële processen. De sterke aanwas van het aanbod van duurzame elektriciteit biedt een kans om te schakelen van thermisch gedreven processen naar elektrochemische en elektrische processen en hybride utilities. Maar kunnen bestaande processen deze omschakeling maken? Of moeten we vooral investeren in ‘green field’ toepassingen? Er is niet één koninklijke weg naar Rome. Als we terugdenken vanuit het jaar 2050, wat moeten we nu dan doen? En hoe moet het elektriciteitsnet in Nederland en Europa zich ontwikkelen?

In deze sessie krijgt u zowel het lange termijnperspectief te zien, als de praktijkvoorbeelden van bedrijven die zich al begeven op het pad van elektrificatie.

Programma

  • Groene elektronen of moleculen?
    Stijn Schlatmann, director, BlueTerra

  • Groen, goedkoop en zeker: er is genoeg?
    Teus Baars, directeur, Zeeuwind

  • Slimme elektrificatie: hoe?
    Jan Grift, senior consultant, BlueTerra

  • Innovatie netwerkkostenstructuur om verduurzaming te faciliteren
    Jacques van der Worp, Senior beleidsadviseur, VEMW

Moderator

Egbert Klop, Managing Director, BlueTerra
Egbert heeft een werktuigbouwkundige achtergrond. Techniek boeit hem. In zijn professionele loopbaan heeft hij vaak interdisciplinair samengewerkt. Eerst 14 jaar in de scheepsbouw, daarna ruim 20 jaar op het vlak van energiebesparing en duurzame energie. Zijn focus ligt daarbij op industriële bedrijven en processen.  Egbert is algemeen directeur van BlueTerra Energy Experts in Veenendaal. Naast zijn dagelijks werk is Egbert voorzitter van de regionale business club van Woord & Daad, fietst en reist graag en kijkt graag door het oog van de camera.

Sprekers

Stijn Schlatmann, director, BlueTerra
Stijn Schlatmann zit in de directie van BlueTerra en houdt zich daarnaast als senior consultant graag bezig op strategisch niveau met energie- en verduurzamingprojecten. Zijn 29 jaar ervaring met energieprojecten zet hij graag in om ondernemingen op weg te helpen naar een duurzaam en cyclisch bedrijf. “Het is mooi om de doelstellingen die volgen uit het Klimaatakkoord te helpen concretiseren”. Met collega’s heeft Stijn een model voor de elektriciteitsmarkt ontwikkeld (EMF) waarmee de inzet van (duurzame) productiemiddelen kan worden ingeschat. Stijn is daarnaast voorzitter van het Platform Gasmotoren en wordt regelmatig gevraagd als docent en spreker.

Teus Baars, directeur, Zeeuwind
Teus Baars is vanaf 2015 als directeur/bestuurder betrokken bij de duurzame energiecoöperatie Zeeuwind. Zeeuwind is in Nederland de grootste burgercoöperatie op het gebied van duurzame energieopwekking. De vereniging telt meer dan 2.500 leden en is betrokken bij 13 windparken in de Provincie Zeeland. Deze 13 windparken wekken voldoende energie op voor ongeveer 150.000 particuliere huishoudens. De laatste jaren is Zeeuwind haar koers aan het verbreden en beweegt zich op het vlak van ontzorging van bedrijven bij het installeren van zonne-installaties en het bieden van handelingsperspectief aan particulieren voor het verduurzamen van hun woning.

Jan Grift, senior consultant, BlueTerra
Jan Grift is ruim dertig jaar als energieadviseur werkzaam in de industrie en gebouwde omgeving. Vanuit zijn achtergrond als thermische werktuigbouwer ondersteunt hij bedrijven bij het terugdringen van het energiegebruik en het verduurzamen van de energievoorziening. Bij energiebesparingsonderzoeken zet hij de Energie Potentieel Scan techniek in waarmee spectaculaire resultaten worden bereikt. Momenteel zet hij deze adviestool in voor bedrijven die de impact van de energietransitie voor hun bedrijf willen vaststellen. Hij is initiatiefnemer van het Platform Industriële Warmte en heeft op basis van pinch technologie de “one day heat pump scan” ontwikkeld. Hiermee wordt de financiële haalbaarheid van warmteterugwinning met warmtewisselaars, warmtepompen, damprecompressie en warmtetransformatoren automatisch bepaald.

Jacques van der Worp, Senior beleidsadviseur, VEMW
Jacques van de Worp received the Master of Science degree in Environmental Technology (Waste Water Treatment, Process Technology and Microbiology) in 1987 at the Wageningen Agricultural University. 

After one year of civil service he started his professional career in 1988 as a project leader and project manager with IWACO B.V., consultants for Water and Environment, Rotterdam (nowadays Royal HaskoningDHV).

In 1995 he changed to the Dutch Research Institute TNO (Delft, Apeldoorn), where he was responsible for the Integral Industrial Watermanagement concept. Integral meaning a focus at all utilities, e.g. water, power, gas and heat.

In 2000 Jacques changed to VEMW, the expertise centre and interest group for non-domestic energy and water consumers in the Netherlands. As a senior policy advisor he is responsible for policies regarding natural gas and climate & environmental issues related to energy usage. He defends the interests of the industrial energy users both at a national Dutch level through VEMW, and at a European level through IFIEC Europe, the International Federation of Industrial Energy Consumers.

 

Dit seminar is gerealiseerd in samenwerking met:

    

 

*Wijzigingen onder voorbehoud