TNO bracht onlangs de whitepaper “Een klimaatneutraal energiesysteem voor Nederland” uit. Daarin worden geactualiseerde toekomstscenario’s voor de Nederlandse energievoorziening voorgesteld.
Om de afhankelijkheid van het Russisch gas sneller af te bouwen liet het Kabinet in maart weten maatregelen te nemen om de beschikbaarheid van gas zeker te stellen. Minister Jetten (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) gaven in een brief aan de Tweede Kamer aan dat de maatregelen zijn gericht op het voorbereiden op komende winter door meer (vloeibaar) gas uit andere landen te importeren en te zorgen dat de gasopslagen voldoende worden gevuld.
“Niemand heeft gezegd dat verduurzamen eenvoudig is. Zo is alles tegenwoordig een uitdaging. Maar bundel je de krachten, dan is veel mogelijk. Heel veel!” Aan het woord is Tessa Hermens van Ruremonde, programmaleider Verduurzaming Industrie en Glastuinbouw bij de NVDE.
Het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE) versnelt de ontwikkeling en implementatie van veelbelovende innovaties op het gebied van industriële elektrificatie. Een van de deelnemers is Standard Fasel B.V., een bedrijf in ketel- en brandertechniek.
Hoe gaan de energiekosten zich ontwikkelen in Europa en Nederland? Wat beïnvloedt deze prijzen en hoe kunnen bedrijven hier het beste mee omgaan? Hans van Cleef, Senior Energy Economist bij ABN AMRO gaf onlangs tijdens een webinar van FedEC hierop zijn visie.
De industrie zet alle zeilen bij om te verduurzamen. De hoge energieprijzen zijn een extra incentive om de energie-intensieve bedrijfsprocessen onder de loep te nemen. Als er energie kan worden bespaard, levert dit meteen veel voordeel op. Een van de opties is om energie te besparen via warmteterugwinning. Maar wat levert het op en hoe begin je?
Half december is het groene waterstofbedrijf The Hydrogen Chemistry Company opgericht. HyCC zal veilige, betrouwbare, en betaalbare groene waterstof leveren voor de verduurzaming van grote industrieën. Marcel Galjee, managing director, licht de plannen toe.
Hoe krijg je als industrieel bedrijf grip op de dynamiek van de energiecrisis? Stijn Schlatmann, manager director van Blueterra geeft enkele handvatten voor de korte en langere termijn.
De energietransitie dwingt bedrijven om anders met hun energiebehoefte om te gaan. Bedrijven zullen meer dan ooit het heft in eigen handen moeten nemen. Energieopslag speelt daarbij een belangrijke rol. Het leidt niet alleen tot maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ook tot nieuwe economisch rendabele business modellen. Een gesprek met branchemanager Jeroen Neefs en kersvers bestuurslid Margien Storm van Leeuwen van Energy Storage NL (ESNL).
Industriële bedrijven hebben vaak stoom nodig voor hun productieprocessen. Op dit moment wordt voornamelijk gebruik gemaakt van gasgestookte boilers of warmtekrachtcentrales. Deze stoten CO2 en NOx uit.