Het Havenbedrijf Rotterdam en Yokogawa Electric Corporation zijn een haalbaarheidsstudie gestart. Doel van deze studie is om na te gaan wat de mogelijkheden zijn om een betere branche-overschrijdende integratie van efficiënt energie- en nutsvoorzieningengebruik te bereiken in het industriegebied in Rotterdam.
Den Bosch was vorige week wederom het zakelijke middelpunt van de energietransitie in Nederland. Met als thema Samenwerken in transitie waren de Brabanthallen drie dagen lang dé plek om te zijn voor iedereen die beroepsmatig betrokken is bij de verduurzaming van de bouw, installatie, mobiliteit en industrie.
Bent u het beu om uw leidingen of kanalen keer op keer opnieuw te moeten leggen en tijd te verspillen omdat wijzigingen moeten worden doorgevoerd? Heeft u nauwkeurige stuklijsten nodig? Klaagt uw productieafdeling over de informatie die ze krijgen van de ontwerpafdeling? Is het uitdagend om versies van stuklijsten, tekeningen en documenten in sync te houden?
In het kader van de verduurzaming heeft de industrie niet alleen CO2-vrije elektriciteit nodig, maar ook moleculen. Als energiedrager én als grondstof voor de productie van staal, kunstmest en kunststoffen. Tijdens de bijeenkomst zal onder meer ingegaan worden op de visie vanuit de maak- en procesindustrie, de infrastructuur- en opslag, en kansen vanuit Nederlands perspectief. Jelle Blekxtoon, Business Development Manager Hydrogen bij FME licht de bijeenkomst toe.
Duurzame elektriciteit zal de belangrijkste energiebron worden voor de industrie. Een groot verschil met de huidige fossiele energiebronnen. De interactie tussen het intermitterende aanbod en de – vaak vlakke - industriële vraag naar elektriciteit zal groter worden dan nu het geval is. De industrie zal – alleen al uit oogpunt van haar business model – moeten onderzoeken hoe zij haar processen kan aanpassen, waarbij efficiency en flexibiliteit kernelementen zullen zijn.
Het elektrificeren van de warmtebehoefte is voor de industrie een logische manier om CO2 te reduceren. Tijdens de bijeenkomst Efficiënt elektrificeren worden aan de hand van een aantal cases de bredere opties in elektrificatie getoond, maar vooral ook waar rekening mee moet worden gehouden. Jacques van de Worp van VEMW licht de bijeenkomst toe.
In Nederland worden elektrische ketels steeds vaker toegepast vanwege de verschuiving naar duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie in het kader van de decarbonisatie van de Nederlandse energievoorziening.
Een groot deel van de energie die de industrie nodig heeft gaat naar warmte. Het verduurzamen van die warmte vraagt flinke aandacht, en kan op meerdere manieren worden ingevuld. In deze sessie wordt inzicht gegeven in een aantal opties, met concrete voorbeelden en status van ontwikkeling vandaag de dag. Gespreksleider Tessa Hermens licht alvast een tipje van de sluier wat bezoekers van deze sessie mogen verwachten.
We moeten onze CO2-uitstoot systematisch verlagen en het isoleren van gebouwen is daarbinnen een belangrijk onderdeel. Onderzoekers van het Fraunhofer Institute for Environmental, Safety and Energy Technology Umsicht in Oberhausen ontwikkelden een uiterst effectief isolatiemateriaal op basis van mineralen.
“Energie besparen is de beste manier om stappen voorwaarts te maken in de energietransitie. Het is immers energie die je niet langer nodig hebt. De overheid wil bedrijven stimuleren om energie te besparen, onder mee door de energiebesparingsplicht en onderzoeksplicht. De isolatiescan (onderdeel van de onderzoeksplicht) is een belangrijk aspect waar de procesindustrie de aandacht op moet vestigen. VIB en FedEC staan in de startblokken om asset owners te ondersteunen om de isolatiescan succesvol en op tijd door te voeren”, zegt Rene de Schutter, voorzitter van FedEC.