Groene waterstof importeren kan een interessante route zijn om de energievoorziening te verduurzamen. De Haven van Amsterdam lijkt hiervoor een geschikte locatie. In 2021 is het H2A-platform opgericht om het idee verder vorm te geven. Vicoma voerde een haalbaarheidsstudie uit naar de verschillende dragers van waterstof. Corné Groen, manager Consultancy bij Vicoma licht het project toe.
Welke kansen liggen er voor de industrie in de toepassing van groene waterstof? Thijs Willems, Business Developer & Transition Support van HyCC geeft zijn visie.
Nu de wereld zich afkeert van fossiele brandstoffen en vaker kiest voor meer klimaatvriendelijke oplossingen, worden warmtepompen een steeds populairdere keuze. Voor de industrie kan het moeilijk zijn om manieren te vinden om de warmteniveaus te verkrijgen die nodig zijn voor verwerking als men hoge CO2-emissies wil vermijden.
QuinteQ Energy, Nederlandse ontwikkelaar van een geavanceerd innovatief vliegwiel, deed samen met het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE) onderzoek naar de meest optimale toepassing van de innovatie.
In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn. De industrie zet daarom stappen om te elektrificeren met bronnen als zon en wind. “Flexibiliteit en efficiëntie worden daardoor een noodzaak”, zegt Sikke Klein, hoogleraar aan de TU Delft en Technology Manager Energy bij Nobian.
Baksteenproducent Vandersanden heeft de ambitie om klimaatneutraal te produceren en opereren. Dit wil het bedrijf bereiken door de productie van onder meer een innovatieve steen die uithardt middels opname van CO₂.
Nieuwe technologie als vertrekpunt nemen om te verduurzamen is niet altijd een goed idee, stelt Ruud Vleugels, directeur Energy en Utility Partners bij Equans.
Delicia mag zich de grootste hagelslagproducent van Europa noemen. Vanaf 2023 zal het bedrijf volledig van het gas af zijn. Jan Willem Pikaar, director operations bij Delicia legt uit hoe ze dit zullen realiseren.
In 2015 onderzocht Royal Avebe, de coöperatie van zetmeelaardappeltelers, de toepassingsmogelijkheden van e-boilers bij Avebe in Nederland. Door de hoge netwerkkosten was het geen aantrekkelijke optie, tot de komst van de nieuwe SDE++-regeling.
Den Bosch was vorige week weer het jaarlijkse zakelijke middelpunt van de energietransitie in Nederland. Met als terugkerend thema Samenwerken in Transitie waren de Brabanthallen meer dan ooit de place to be voor iedereen die vanuit professioneel perspectief betrokken is bij de ontwikkeling en verduurzaming van gebouwd, mobiel en industrieel Nederland.