Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws

“Het is een complex vraagstuk, maar inzetten op waterstof is absoluut noodzakelijk naast andere verduurzamingsopties”

Vorig jaar spraken we Tessa Hermens van Ruremonde, programmaleider Verduurzaming Industrie en Glastuinbouw bij de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) over de energietransitie. Een topic dat destijds aan bod kwam, was waterstof op zee. “Een van de projecten waar de NVDE samen met andere partijen sinds 2022 naar kijkt, is hoe offshore elektrolyse hoger op de agenda kan worden gezet. Het is wel degelijk mogelijk om tegen 2030 groene waterstof op zee operationeel te hebben als er nu al actie wordt ondernomen”,  stelde Hermens vorig jaar. Wat is inmiddels de stand van zaken?

Lees meer...

Isolatiepanelen: Het gebruik van PUR of PIR en andere tips

Het goed isoleren van machines staat bij veel bedrijven steeds hoger op de agenda. De wet- en regelgeving wordt aangescherpt en goed isoleren leidt bovendien tot extra energiebesparing. Maar is het gebruik van PUR of juist PIR in isolatiepanelen de beste keuze? In dit artikel geven Geert Houwers, operationeel manager en Joachim Eismann, sales manager bij Innclose hun visie op het gebruik van isolatiepanelen in de voedingsmiddelenindustrie.

Lees meer...

Smart grids als wapen tegen netcongestie

Bedrijven die enige flexibiliteit hebben in hun energieverbruik zouden die flexibiliteit niet alleen kunnen inzetten om hun energiekosten te optimaliseren. Ze kunnen hiermee mogelijk ook andere bedrijven in de omgeving helpen zonder het net te overbelasten. Met het idee van zo’n smart grid op bedrijventerreinniveau ging een aantal partijen aan de slag in de pilot  Lokaal, Energie, Flexibel in Bleiswijk. Arjen de Jong, consultant bij adviesbureau BlueTerra en trekker van het project licht de opgedane kennis en ervaring toe en geeft een aantal tips waar individuele bedrijven al mee aan de slag kunnen.

Lees meer...

Energy as a Service versnelt de energietransitie

Industriële productiebedrijven hebben steeds vaker behoefte aan ontzorging bij het realiseren van hun duurzame energievoorziening. Het halen van ambitieuze doelstellingen en regelgeving zijn belangrijke drivers hierbij. Duurzaamheidsprojecten vragen om significante investeringen, mankracht en specifieke kennis waar het bedrijven vaak aan ontbreekt. Een oplossing is Energy as a Service, in Nederland nog vrij nieuw, maar in andere landen al decennia toegepast. Willem Korevaar licht de aanpak toe en illustreert dit met een succesvolle business case.

Lees meer...

Import van groene waterstof

Groene waterstof importeren kan een interessante route zijn om de energievoorziening te verduurzamen. De Haven van Amsterdam lijkt hiervoor een geschikte locatie. In 2021 is het H2A-platform opgericht om het idee verder vorm te geven. Vicoma voerde een haalbaarheidsstudie uit naar de verschillende dragers van waterstof. Corné Groen, manager Consultancy bij Vicoma licht het project toe.

Lees meer...

Is waterstof een silver bullet voor alles?

Welke kansen liggen er voor de industrie in de toepassing van groene waterstof?  Thijs Willems, Business Developer & Transition Support van HyCC geeft zijn visie.

Lees meer...

Over klimaatvriendelijke hogetemperatuur warmtepompen

Nu de wereld zich afkeert van fossiele brandstoffen en vaker kiest voor meer klimaatvriendelijke oplossingen, worden warmtepompen een steeds populairdere keuze. Voor de industrie kan het moeilijk zijn om manieren te vinden om de warmteniveaus te verkrijgen die nodig zijn voor verwerking als men hoge CO2-emissies wil vermijden.

Lees meer...

De kinetische batterij die netcongestie kan voorkomen

QuinteQ Energy, Nederlandse ontwikkelaar van een geavanceerd innovatief vliegwiel, deed samen met het Fieldlab Industrial Electrification (FLIE) onderzoek naar de meest optimale toepassing van de innovatie.

Lees meer...

Flexibele en efficiënte elektrificatie van de industrie

In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn. De industrie zet daarom stappen om te elektrificeren met bronnen als zon en wind. “Flexibiliteit en efficiëntie worden daardoor een noodzaak”, zegt Sikke Klein, hoogleraar aan de TU Delft en Technology Manager Energy bij Nobian.

Lees meer...

Baksteenproductie met CO₂ in plaats van met ovens

Baksteenproducent Vandersanden heeft de ambitie om klimaatneutraal te produceren en opereren. Dit wil het bedrijf bereiken door de productie van onder meer een innovatieve steen die uithardt middels opname van CO₂.

Lees meer...