Met de transitie naar een duurzamere energievoorziening krijgt isolatie hernieuwde aandacht. Vooral in gebouwen is isolatie steeds meer een integraal onderdeel van het ontwerp. Volgens Wouter Steeman van isolatieproducent Kingspan moet de isolatie van leidingen echter niet worden vergeten. ‘Hoewel leidingisolatie ingewikkelder is dan isolatie van de bouwschil, zijn ook hier grote energiebesparingen te halen. Gezien de warmteverliezen op de ellenlange leidingen bij industriële processen, heeft leidingisolatie wel degelijk nut.’
De subsidie DEI+ biedt vanaf nu mogelijkheden voor meerjarige projecten binnen de thema’s ‘Flexibilisering van het elektriciteitssysteem’ en ‘Ruimtelijke inpassing van grootschalige duurzame energieopwekking’. Hiervoor komen voortaan projecten in aanmerking met een looptijd van maximaal vier jaar.
DOW test komende twee jaar de mogelijkheden van stoomrecompressie. De energiezuinige techniek waardeert laagwaardige stoom van drie bar op naar een druk die bruikbaar is in de processen van DOW.
Hoewel het Klimaatakkoord nog niet definitief is, worden de contouren ervan wel langzaam duidelijk. Voor gebruikers van stoomsystemen geven de plannen lucht om zich de komende jaren op energiebesparing te focussen. Hoewel elektrificatie en waterstof op den duur mogelijk aardgas kunnen vervangen, zijn dit volgens Natasja Leijser van Eco Steam and Heating vooral vergezichten voor de langere termijn.
Isolatie van bedrijfsapparatuur is de eenvoudigste, snelste en voordeligste manier om de energie-efficiëntie te verbeteren. De energievraag zal de komende jaren alleen maar toenemen: men verwacht een toename van een derde tot 2035. Om de gevolgen daarvan voor klimaatverandering te beperken, speelt effectieve isolatie een sleutelrol.
Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist één belangrijke besparingsmaatregel: industriële isolatie. De voorzitter van De Nederlandse Vereniging van Ondernemers in het Thermisch Isolatiebedrijf (VIB) Hans Koole, vindt dan ook dat deze vorm van energiebesparing een groter aandeel moet krijgen.
Minister Wiebes presenteerde onlangs het kabinetsvoorstel voor een Klimaatakkoord. Opvallend in dit akkoord is dat de industrie tweederde van de CO2-lasten zou moeten dragen. De minister van Economische Zaken en Klimaat stelt een CO2-belasting voor die de slecht presterende bedrijven dwingt hun uitstoot te beperken. Voor de Federatie van Energieconsultants (FedEC) kan die maatregel goed uitpakken, mits beleid en handhaving aansluit bij de reductieambities.