Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws

Urgenda-zaak verhoogt druk op energiebesparing

RVO heeft haast om handen en voeten te geven aan de klimaatzaak die Urgenda tegen de staat aanspande. Als de staat daadwerkelijk zijn emissies voor eind 2020 met 25 procent moet terugdringen, zullen alle energiebesparingsopties moeten worden genomen. Jan Maassen weet wel welke maatregelen echt zoden aan de dijk zetten en gaat tijdens Industrial Heat & Power graag de dialoog hierover aan.

Lees meer...

Hof adviseert: Urgenda-uitspraak kan in stand blijven

De uitspraak van het gerechtshof Den Haag dat de Nederlandse Staat de uitstoot van broeikasgassen vóór het einde van 2020 met tenminste 25 procent moet verminderen ten opzichte van 1990, kan in stand blijven. Dat adviseren plaatsvervangend  procureur-generaal Langemeijer en advocaat-generaal Wissink de Hoge Raad.

Lees meer...

Gasturbines krijgen nieuwe rol in energietransitie

De revival van de gasturbine is mede te danken aan de toenemende vraag naar flexibel vermogen. Deeltijdhoogleraar Sikke Klein denkt dat bestaande en nieuwe turbines nog efficiënter kunnen worden, ook op deellast. En als ze dan ook nog op meerdere brandstoffen kunnen draaien, garanderen ze een stabiel elektriciteitsnet als zonne- en windenergie het laten afweten.

Lees meer...

Automatische piloot (column)

"Van de zomer las ik het boek Hoe gaan we dit uitleggen, van Jelle Mommers van het journalistieke platform de Correspondent." Een column van Hans Koole, voorzitter van de VIB. 

Lees meer...

Economisch lasersnijden voor isolatiewerk

De potentiële energiebesparing van isolatie is enorm. Om de werking van de isolatiematerialen voor lange tijd te garanderen, is de metalen afdeklaag, de zogenaamde cladding, net zo belangrijk. Die beschermt immers de kwetsbare materialen tegen regen, wind, warmte en koude. De Jörg Coil Lasersnijmachine zorgt ervoor dat ook dit snijden energie- en materiaal zuinig gebeurt.

Lees meer...

Biomassacentrale krijgt rookgasreiniging en warmteterugwinning

De Zaanse biomassacentrale van BioForte krijgt de primeur in Nederland voor de behandeling van zijn rookgassen. Het TerraoSave-systeem van Poujoulat filtert stoffen zoals stikstof en zwaveloxide uit de rookgassen van de centrale terwijl het de warmte recupereert. Tijdens de beurs Industrial Heat & Power staan de medewerkers van Poujoulat voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

Lees meer...

TKI-directeur Rob Kreiter: Missiegedreven innovatiebeleid versnelt energietransitie

De nieuwe directeur van het TKI Energie & Industrie Rob Kreiter ziet een grote omslag in het innovatiebeleid rondom het Klimaatakkoord. ‘We stappen af van een technologiepush en gaan verder met missiegedreven innovatiebeleid. Daarmee kunnen we echt vaart zetten in zowel de ontwikkeling als implementatie van innovatieve energietechnologie.’

Lees meer...

De stok én de wortel

Het Klimaatakkoord dat minister Wiebes naar de Tweede Kamer stuurde laat maar weer eens zien hoe complex de energietransitie is. Alhoewel: technisch is het niet eens zo heel moeilijk om bijvoorbeeld een stoomketel hybride te maken. Simpel gezegd is het een combinatie van een fluitketel en elektrische waterkoker. Ook zijn er al warmtepompen die hoge temperatuur warmte en zelfs stoom kunnen produceren. De echte uitdaging zit in de beschikbaarheid van duurzame energie én de opslag ervan. Want wat doen al die duurzame elektrische systemen bij een windstille nacht? Er zal dus nog heel veel moeten worden geïnvesteerd in duurzame opwekking, maar ook bijvoorbeeld in de productie en opslag van waterstof.

Lees meer...

Leidingisolatie levert grote bijdrage aan de energietransitie

Met de transitie naar een duurzamere energievoorziening krijgt isolatie hernieuwde aandacht. Vooral in gebouwen is isolatie steeds meer een integraal onderdeel van het ontwerp. Volgens Wouter Steeman van isolatieproducent Kingspan moet de isolatie van leidingen echter niet worden vergeten. ‘Hoewel leidingisolatie ingewikkelder is dan isolatie van de bouwschil, zijn ook hier grote energiebesparingen te halen. Gezien de warmteverliezen op de ellenlange leidingen bij industriële processen, heeft leidingisolatie wel degelijk nut.’

Lees meer...

Nieuwe mogelijkheden meerjarige projecten DEI+

De subsidie DEI+ biedt vanaf nu mogelijkheden voor meerjarige projecten binnen de thema’s ‘Flexibilisering van het elektriciteitssysteem’ en ‘Ruimtelijke inpassing van grootschalige duurzame energieopwekking’. Hiervoor komen voortaan projecten in aanmerking met een looptijd van maximaal vier jaar.

Lees meer...