Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Nouryon investeert in herstart Delesto 2

 

Chemieconcern Nouryon investeert in de herstart van de warmtekrachtcentrale Delesto 2 om deze eind 2020 in bedrijf te kunnen nemen.

Veranderingen in de (inter)nationale energiemarkt maken het voor Nouryon interessant zijn warmtekrachtcentrale uit de mottenballen te halen. De voorgenomen sluiting van kolencentrales en de enorme toename van duurzame energie in de vorm van wind- en zonne-energie vraagt om meer flexibele capaciteit. De gunstige prijsontwikkelingen en -verwachtingen op de elektriciteitsmarkt als gevolg hiervan spelen ook een belangrijke rol in het besluit.

Groot belang

De herstart is mogelijk dankzij de degelijke wijze, waarop de installatie in 2012 werd geconserveerd. Marcel Galjee, Managing Director Energy binnen Industrial Chemicals, noemde Delesto 2 in dat verband een ‘sleeping beauty’. ‘Er komt nu 350 megawatt aan elektrisch vermogen beschikbaar in de vorm van een uiterst betrouwbare, efficiënte en stabiele installatie.’

Stabiel

De centrale, die een hoge efficiëncy combineert met relatief lage emissies, gaat vanaf eind 2020 actief bijdragen aan de transitie naar een stabiel en duurzaam elektriciteitssysteem. De installatie zal daartoe jaarlijks zo’n 125 tot 200 keer als start-stopinstallatie worden ingezet gedurende beperkte periodes van de dag en week. Het zwaartepunt zal waarschijnlijk liggen in de herfst, winter en voorjaar.

Ga terug