Rockwool Roermond elektrificeert smeltproces
Rockwool Roermond is gespecialiseerd in steenwoloplossingen – van bouwisolatie tot akoestische plafonds, van speciaal geëngineerde vezels voor industrieel gebruik tot isolatie voor de procesindustrie, scheepvaart en offshore. Door het gebruik van deze producten kan veel energie worden bespaard. Om de footprint verder te verkleinen, investeert het bedrijf in de elektrificatie van het smeltproces.
Rockwool gaat twee productielijnen ombouwen naar een innovatieve elektrische smelttechnologie op basis van groene energie. Eénmaal in gebruik zal de CO2-uitstoot op deze lijnen naar verwachting met maar liefst 80 procent verminderen. Dat resulteert in een afname van meer dan de helft van de totale CO2-uitstoot van de gehele fabriek.
De planning is dat in de periode 2025-2027 de ombouw naar het geëlektrificeerde smeltproces gereed zal zijn. De technische werkzaamheden zijn nu al volop aan de gang. ROCKWOOL heeft enkele jaren geleden al besloten de netaansluitingscapaciteit naar de Roermondse fabriek uit te breiden. De implementatie van deze innovatieve technologie wordt uitgevoerd met steun van de Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken.
Het bedrijf wil verdere stappen zetten richting een koolstofarme economie. Naast de ontwikkeling en implementatie van nieuwe technologieën, is Rockwool met de overheid in overleg om de beschikbaarheid van koolstofarme energie te waarborgen, hetzij in de vorm van elektriciteit of waterstof.
Rockwool levert met haar producten een wezenlijke bijdrage aan de klimaat- en energietransitie. Daarmee is het een deel van de oplossing voor de huidige klimaatuitdagingen. De producten uit Roermond worden grotendeels toegepast in bouw-, renovatie- en isolatieprojecten in de Benelux. De ‘footprint’ van het productieproces wordt daarbij volledig gecompenseerd door de milieuwinst in eigen land en omgeving. Met de positieve impact van de producten die hier gemaakt worden, levert het bedrijf een significante bijdrage aan de verduurzamingsopgave in Nederland.
Bron: Rockwool