Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS bezoekersregistratie
voor professionals:
nog dagen
sluiten X

Presentaties: Circulaire warmte en koude


Op donderdag 14 oktober 2021 neemt moderator René de Schutter (FedEC | Bilfinger) u – tijdens Industrial Heat & Power – aan de hand van de presentaties van Paul Straatman (Indorama) en Gert-Jan Gruter (Avantium en UvA) een uur lang mee in de praktijk van circulaire warmte en koude.

Paul Straatman, development engineer bij Indorama
Valorisatie van restwarmte uit exotherm proces met stoomcompressie.

Grote hoeveelheden restwarmte uit een exotherm proces worden meestal niet meer gebruikt. Dit is vanwege het temperatuurniveau, dat vaak te laag is om andere processen aan te drijven. Met deze restwarmte kan wel water verdampt worden, zodat stoom van lage druk verkregen wordt.

Deze stoom kan vervolgens worden gecomprimeerd naar druk niveaus die in de fabriek worden gehanteerd. Er is elektriciteit nodig om de compressor aan te drijven, echter de meeste energie om de stoom te maken is al geleverd als gratis latente (verdampings)warmte. Door stoom met MVR op te wekken kan op aardgas en CO2 emissie worden bespaard.

Vragen die Paul Straatman in zijn presentatie aan de orde laat komen, zijn onder meer:

  • Waarom en hoeveel is MVR beter dan een e-boiler?
  • Waarom is dit niet vaker toegepast en wat is er nieuw aan?
  • Wat is het potentieel voor uw fabriek?


Gert-Jan Gruter, CTO bij Avantium en professor Industrial Sustainable Chemistry aan de Universiteit van Amsterdam

CO2 gebruiken als grondstof om monomeren te produceren

De combinatie van de voorspelde groei van de polymeermarkt en de opkomst van hernieuwbare grondstoffen creëert een mooie kans voor duurzame polymeren.

Om fossiele grondstoffen te vervangen, zijn er slechts drie alternatieve duurzame koolstofbronnen: biomassa, CO2 en bestaande kunststoffen (via mechanische en/of chemische recycling). De uiteindelijke circulaire grondstof zou CO2 zijn: het kan elektrochemisch worden gereduceerd tot mierenzuurderivaten die vervolgens kunnen worden omgezet in bruikbare monomeren als oxaalzuur en glycolzuur.

Deze presentatie focust op waarom van CO2 als grondstof, sommige chemicaliën (monomeren) veel meer technisch-economisch potentieel hebben dan andere. We bespreken waarom de transitie naar nieuwe grondstoffen (biomassa en CO2) vrijwel zeker ook zal leiden tot een transitie van materialen die we in de toekomst gaan gebruiken (van polyolefinen naar polycondensaten (polyesters)). Ook wordt besproken waarom dit geen bedreiging, maar een kans is.

Datum, locatie en aanmelden

Donderdag 14 oktober 2021
13:30 – 14:30
Industrie Theater @ Industrial Heat & Power

Aanmelden voor deze presentaties is gratis en verloopt direct via de reguliere bezoekersregistratie van Industrial Heat & Power.

Ga terug