Hewlett Packard en Danfoss: samen restwarmte datacentra hergebruiken
Hewlett Packard Enterprise en Danfoss gaan samenwerken bij een kant-en-klare module om warmte terug te winnen. Het systeem helpt organisaties om restwarmte te beheren en beter te benutten, wat de transitie naar duurzamere IT-infrastructuren ondersteunt.
De snelle integratie van AI-technologieën in organisaties en bedrijven zal naar verwachting leiden tot een grote toename in zowel de vraag naar elektriciteit als het gebruik van voor AI-geoptimaliseerde IT-infrastructuur. Volgens het International Energy Agency zal de AI-industrie in 2026 exponentieel groeien en minstens tien keer zoveel elektriciteit verbruiken als in 2023. Om deze uitdagingen aan te pakken, nemen IT-beheerders en eigenaren van datacentra maatregelen om het energieverbruik te verminderen, zoals het implementeren van energiezuinige oplossingen en verbeterde koelsystemen.
Restwarmte
Een doorgaans nog onbenutte bron van duurzame energie is restwarmte. Het overschot aan warmte in de EU alleen al vertegenwoordigt naar schatting 2.860 TWh/jaar, wat bijna gelijk is aan de totale energievraag van de EU voor verwarming en warm water in woongebouwen en gebouwen in de servicesector. De continue stroom van restwarmte van datacentra vormt een zeer betrouwbare bron van duurzame energie.
Oplossingen
De nieuwe energie-efficiënte datacenteroplossing biedt enerzijds HPE's schaalbare Modular Data Center (MDC), in de vorm van compacte containers met hoge capaciteit (kW/rack). Het kan bijna overal worden ingezet. Het maakt gebruik van technologieën zoals directe vloeistofkoeling, wat het totale energieverbruik met 20% vermindert. Anderzijds levert Danfoss modules voor warmtegebruik die restwarmte van datacenters opvangen om ter plekke hernieuwbare warmte te leveren voor verschillende toepassingen aan gebouwen en industrieën in de omgeving. Daarbij verbeteren Turbocor olievrije compressoren de koelefficiëntie van datacenters tot 30%.
Voordelen en flexibiliteit van modulariteit
HPE's MDC bevat technologieën voor vloeistofkoeling om de energie-efficiëntie met meer dan 20% te verbeteren en de energieproductie en -verdeling te optimaliseren, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen. De compacte vormgeving minimaliseert energieverlies door de transportafstand van energie en koelvloeistof te verkleinen, en maximaliseert het temperatuurverschil bij de inlaat en uitlaat, wat het opvangen van restwarmte bevordert. Hij bevat geen zware industriële materialen, waardoor conventionele bouwmaterialen overbodig zijn. De implementatie kan drie keer sneller worden gerealiseerd dan bij traditionele datacentra, van 18 maanden tot slechts 6 maanden.