Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS bezoekersregistratie
voor professionals:
nog dagen
sluiten X

“Goed isoleren is een vak”

Hylke Warmers van OOI over opleiden en de voordelen


We zitten volop in de energietransitie waarin we van fossiele energie afscheid nemen en overgaan naar hernieuwbare energie. Daarnaast is het besparen van energie ontzettend belangrijk.

Bedrijfsprocessen worden geoptimaliseerd, restwarmte krijgt een nieuwe bestemming maar de belangstelling om beter te isoleren groeit. Hylke Warners, directeur van het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor de Isolatiebranche (OOI) geeft een aantal inzichten met betrekking tot isolatie, het opleiden van vakmensen en welke voordelen isoleren bedrijven kan bieden.


36 IMI Allround

“Nederland kent zo'n honderd O&O-scholingsfondsen binnen de verschillende sectoren van de arbeidsmarkt en OOI is er daar één van. O&O fondsen zijn stichtingen die door werkgevers- en werknemersorganisaties worden bestuurd. Ze zorgen ervoor dat het aanbod en het niveau van de vakbekwaamheid van (potentiële) werknemers op peil blijft. De Stichting OOI leidt al meer dan 30 jaar vakmensen op voor de isolatiebranche, door middel van isolatiegerichte opleidingen en cursussen aan werkgevers en werknemers in het thermische isolatiebedrijf. We beschikken bovendien als enige fonds in Nederland over een eigen opleidingscentrum. Dat heeft ermee te maken dat de sector vrij klein is en er geen commerciële partij is die een positieve business case heeft voor het vak isolatiemonteur. En daar wringt ook de schoen.  Er is vanuit de industrie nog te weinig waardering voor het belang van het isolatievak. Dat ligt niet per se aan de isolatiebedrijven zelf; de tarieven staan onder druk en de planningen zijn uitdagend waardoor er weinig ruimte is voor opleiding en bijscholing”, zegt Warners.

Geen game changer, wel veranderingen

“Zonde”, vindt hij, “want investeren in je personeel door een goede opleiding verdient zich altijd terug. De kwaliteit van de isolatie bepaalt de mate van besparing die je uiteindelijk realiseert. Het moet dus goed gebeuren. En als je wilt dat het goed gebeurt, heb je vakmensen nodig.” Warners geeft aan dat diegenen die een opleiding bij OOI volgen, altijd wat bijleren. “Qua isolatiemateriaal en methodiek zijn er de afgelopen jaren geen grote veranderingen geweest. Bepaalde werkprocessen zijn wel gedigitaliseerd en er is meer prefabricage maar grote game changers waren er niet, als je het vergelijkt met andere branches. Toch is en blijft het goed om goed na te denken of er nog ontwikkelingen zijn die kunnen bijdragen aan het beter isoleren van installaties. Het is niet zo dat er jaarlijks een bijscholing nodig is, maar kritisch blijven nadenken over het materiaal en de werkprocessen is wel van belang.”

Warners geeft een voorbeeld. “Wat we zien is dat er veel monteurs die al lange tijd in de sector werken, nooit een goede scholing hebben gehad. Vervolgens komen ze bij ons en laten we ze een aantal zaken zien die hen meteen nieuwe inzichten geven. Denk aan bepaalde werkwijzen. Rechte pijpleidingen isoleren is eenvoudig, maar bochten maken, daar is vaak nog ruimte voor verbetering mogelijk net zoals bij het zo efficiënt mogelijk kunnen snijden van segmentstukken. Doe je dit op een slimme manier, dan levert dit minder restproduct op en kun je op materiaal besparen. Het lijken misschien kleine zaken, maar ook monteurs die al jaren in het vak zitten, kunnen we nog verbazen.”

Meer isoleren

Sinds de energietransitie aanspoort tot actie, wordt met een groeiende interesse gekeken naar isoleren. “Als het primaire proces het verlangt, werd er geïsoleerd, maar het besef groeit dat er kansen liggen om meer te isoleren dan wat wet- en regelgeving oplegt. Bedrijven die bijvoorbeeld projecten opstarten om restwarmte op te vangen, hebben er baat bij om zoveel mogelijk van die restwarmte terug te winnen en dan wordt isoleren interessant. Isoleren verdient zich altijd terug. De waarde van hetgeen je bespaart is groter dan wat het kost om het aan te brengen verspreid over levensduur van de isolatie. De huidige tijdsgeest zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven er werk van te maken. Goed isoleren wordt steeds belangrijker en dat vinden wij een goede zaak!”

Ga terug