"Er zijn nog opties om te verduurzamen en je concurrentiepositie te verbeteren”
Met Jacques van de Worp en Matthieu van den Beld, beleidsadviseurs bij VEMW
Op dit moment heerst er beslist geen positief investeringsklimaat in Nederland. Dat mag geen reden zijn om bij de pakken neer te zitten. Jacques van de Worp en Matthieu van den Beld, beiden beleidsadviseur bij VEMW geven hun visie.
“Investeringen in de Nederlandse industrie blijven achter door hoge energiekosten, geopolitieke onrust, netcongestie en een ongelijk speelveld tussen EU-lidstaten en wereldeconomieën. De noodzaak om te elektrificeren blijft, maar de route om dit te realiseren kent veel hobbels. Wie als industrieel bedrijf een verzwaring van zijn aansluiting nodig heeft, komt vaak op een wachtlijst te staan bij de netbeheerder terwijl er geen garantie is dat op de geschatte aansluitdatum ook effectief een aansluiting zal zijn gerealiseerd en de benodigde transportcapaciteit beschikbaar is. De data schuiven steeds verder op. Daardoor is het handelingsperspectief van bedrijven in Nederland niet optimaal. Het gevolg is dat hoofdkantoren investeringsbeslissingen mogelijk uitstellen of investeren in duurzaamheidsinitiatieven in andere landen met een gunstiger investeringsklimaat”, begint Jacques van de Worp.
Ketenintegratie
Een somber vooruitzicht. “Hoewel de industrie in Nederland nooit volledig zal verdwijnen, kan dit toch grote gevolgen hebben. Nederland blinkt uit in samenwerking en ketenintegratie. Mocht de basisindustrie echter verdwijnen, dan heeft dit meteen consequenties voor alle bedrijven die hier in de voortbrengingsketen rechtstreeks of indirect van afhankelijk zijn.”
Mogelijkheden
“Ook al is het handelingsperspectief niet optimaal, er zijn nog veel opties om te verduurzamen en je individuele concurrentiepositie te versterken”, vult Matthieu van den Beld aan. “De energiebesparingsplicht leidt ertoe dat bedrijven duurzame technologieën moeten implementeren die binnen vijf jaar worden terugverdiend. Daarnaast merken we dat de overheid handvatten biedt om bedrijven juist wel handelingsperspectief te bieden zoals via de aankomende Flex-e subsidieregeling. Deze regeling zal grootgebruikers ondersteunen bij het vinden en gebruiken van flexibiliteit in hun elektriciteitsverbruik om dit vervolgens in te zetten voor het verminderen van netcongestie. Bedrijven zullen deels gesubsidieerd een consultant kunnen inhuren die onderzoekt waar optimalisatie mogelijk is zodat hierna gerichte subsidies kunnen worden aangevraagd voor het nemen van de bevonden maatregelen. Dit met als doel de flexibiliteit te vinden die congestie kan helpen verminderen en die we uiteindelijk in het elektriciteitssysteem van de toekomst nodig hebben om te kunnen meebewegen met het volatiele aanbod van zon- en windenergie.”
Pak de handschoen op
Van de Worp: “Bedrijven kunnen op dit moment niet rekenen op de netbeheerder waardoor ze het heft in eigen handen moeten nemen. Dat zie ik gelukkig steeds meer gebeuren. Waar in het verleden algemene energiemonitoringssystemen werden geïmplementeerd, zien we dat er nu veel meer dan voorheen op detailniveau wordt gekeken naar productielijnen, apparaten of pompen en aandrijvingen zodat het verbruik ervan inzichtelijk wordt. Dankzij moderne software en AI-tools zijn er betere middelen beschikbaar om vervolgens gericht te kunnen optimaliseren.”
Ook is het nodig om zowel korte als langetermijnplannen te maken. “Ons advies is om van deze lastige periode gebruik te maken om de processen goed onder de loep te nemen en zowel korte als langetermijnplannen te maken. Er zijn zorgen in de industrie, maar probeer die zorgen te gebruiken om je volgende stappen voor te bereiden. Veel is mogelijk achter de meter, dus pak de handschoen op!”