Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Energy as a Service versnelt de energietransitie

Willem Korevaar

Industriële productiebedrijven hebben steeds vaker behoefte aan ontzorging bij het realiseren van hun duurzame energievoorziening. Het halen van ambitieuze doelstellingen en regelgeving zijn belangrijke drivers hierbij. Duurzaamheidsprojecten vragen om significante investeringen, mankracht en specifieke kennis waar het bedrijven vaak aan ontbreekt. Een oplossing is Energy as a Service, in Nederland nog vrij nieuw, maar in andere landen al decennia toegepast. Willem Korevaar licht de aanpak toe en illustreert dit met een succesvolle business case.

Adven is een Nederlandse ESCO (Energy Service Company) met roots en ruim 50 jaar ervaring in Scandinavië en de Baltische staten. Korevaar is verantwoordelijk voor business development in Nederland. “Duurzaam doen en langetermijndenken zit in het Scandinavische DNA van ons bedrijf. Wij ontwerpen, investeren in, bouwen en exploiteren duurzame energie- en wateroplossingen. Wat fossiel was, bouwen we om naar duurzaam. Zo versnellen we, samen met onze klanten, de energietransitie. Met haalbare en betaalbare oplossingen. We maken gebruik van reeds beschikbare technieken. Denk hierbij aan gebruik van reststromen en restwarmte, e-boilers, warmtepompen, compressoren, biogas installaties, maar ook indampen en afvalwaterbehandeling behoort tot de mogelijkheden. Het geheel leveren we als een service.”

Ontzorgen

Een Energy as a Service-model in de industrie is dus relatief nieuw in Nederland. Korevaar legt het uit. “Het principe is vaak wel bekend via bijvoorbeeld Light as a Service waarbij bedrijven al activiteiten en investeringen uitbesteden. Ze kunnen zich zo blijven focussen op datgene waar men goed in is, het maken van producten. Zo is het ook het geval met Energy as a Service. Het verduurzamingstraject wordt uitbesteed aan experts, zonder eigen investering in kapitaal of mankracht. Met Energy as a Service wordt de industrie volledig ontzorgd. De verantwoordelijkheid voor deze projecten komt dan te liggen bij Adven: van ontwikkeling tot constructie, van investeringen tot exploitatie en onderhoud.”

Stappenplan

De aanpak van Adven gebeurt in 4 stappen: (1) Ontwikkeling, (2) Investering en realisatie (3) Dagelijkse beheer en onderhoud en (4) Optimalisatie. Korevaar: “In de eerste stap kijken we vanuit een brede benadering naar mogelijke oplossingen, waarbij een lage Total Cost of Ownership voor betrouwbare energielevering centraal staat. In de tweede fase realiseren we de projecten. Investering en projectbouw met bijbehorende risico’s vallen onder de verantwoordelijkheid van Adven. Na de constructie starten we met het leveren van de service, waarbij we een langdurig partnership aangaan met onze klanten, inclusief garanties. (3) We garanderen de levering en kwaliteit en dragen daarbij zorg voor het noodzakelijke onderhoud en performance tijdens de contractperiode.”

Daarbij streeft Adven naar continue verbetering en optimalisatie (4). Korevaar vervolgt:  “We blijven in gesprek als behoeften bij de klant veranderen. Wanneer door nieuwe technieken efficiënter kan worden geproduceerd, dan zullen we dit niet nalaten. Met klanten maken we duidelijke afspraken over KPI’s. Wanneer de prestaties beter zijn dan verwacht, leidt dit tot financiële voordelen voor beide partijen terwijl het bovendien een positieve bijdrage oplevert voor het milieu.”

Viking Malt: duurzame moutproductie, nu al gerealiseerd


De nieuwe volledig CO2-neutrale mouterij van Viking Malt

Dat het model zijn succes al heeft bewezen, blijkt onder meer uit een project bij Viking Malt, het grootste moutproductiebedrijf van Noord-Europa. Sinds 2023 draait hier een van de meest energie-efficiënte mouterijen ter wereld, met volledig hergebruik van restwarmte en -stromen. “Adven is verantwoordelijk voor de bouw van de energie-infrastructuur van een nieuwe productielocatie in Lahti (Finland). Doel was de bouw van een nieuwe volledig CO2-neutrale mouterij zonder een grote investering van Viking Malt. Wij hebben vervolgens een concept ontwikkeld, doorgerekend, de investering gedaan en zorgen ook voor uitvoering en het onderhoud. De oplossing bestaat uit een combinatie van koudetechniek met warmtepompen. Hiermee kan de mouterij nu voorzien in 65 procent van alle thermische behoeften. Aan de resterende energievraag wordt voldaan door gebruik te maken van de reststromen van mout zoals gerstschillen. Deze worden in een biomassaketel omgezet naar energie. Dit en nog een aantal andere aanpassingen hebben ertoe geleid dat de mouterij in Lahti een van de meest energiezuinige moutproductielocatie ter wereld is. Het is een mooi voorbeeldproject waarbij de mouterij zich kan blijven focussen op hun corebusiness terwijl wij het verduurzamingsproces voor hen hebben gerealiseerd.”

Ga terug