Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Energietransitie kan niet zonder CO2-afvang


Energietransitie kan niet zonder CO2-afvang

Het opvangen en in de grond stoppen van CO2 is op het eerste oog misschien niet de mooiste oplossing. Het is echter wel een van de goedkoopste manieren om CO2-emissies in de lucht te vermijden. Vandaar ook dat Carbon Capture and Storage (CCS) in de subsidielijstjes staat. Weliswaar met een grensbedrag, maar in ieder geval genoeg om van start te kunnen gaan.

De betere manier is natuurlijk om het broeikasgas nuttig in te zetten. Dit zogenaamde Carbon Capture and Utilization  (CCU) wordt al een paar jaar toegepast in de glastuinbouw. De Ocap-leiding levert al jaren industriële kooldioxide aan de glastuinbouw in het Westland. De tuinders hoeven daardoor niet zelf hun gaskachels aan te doen om de planten sneller te laten groeien. Maar er staan ook steeds meer bedrijven op die kooldioxide als grondstof gebruiken voor bijvoorbeeld de productie van polyurethaan.

Negatieve emissies

Zeer recent nam ook afvalenergiecentrale AVR in Duiven zijn CO2-afvanginstallatie in gebruik. Bilfinger Tebodin bouwde de installatie en samen met Hans Wassenaar van AVR zullen zij de technische aspecten en de kansen toelichten van deze voor Nederland nieuwe vorm van CCU. ‘Op zich is de afvangtechnologie niet anders dan we gewend zijn’, zegt De Schutter. ‘Maar waar Ocap een bestaande leiding kon gebruiken, vervoert AVR zijn kooldioxide via vrachtwagens naar de glastuinders. Om dat efficiënt te doen, comprimeren we het gas, zodat het vloeibaar wordt. Het mooie is dat ook andere afvalverbranders met CCU experimenteren en zo eigenlijk negatieve emissies genereren.’

Volume

De Schutter ziet de cap op CCS wel degelijk als potentieel probleem ‘De industrie moet heel snel, heel veel CO2-uitstoot vermijden. Dat kan ze alleen doen als CCS-projecten als Porthos in Rotterdam en Athos in Amsterdam van start gaan en voldoende renderen. Daarvoor is wel volume nodig.’

Derde spreker Petrus Postma van Bloc weet daar alles van. Al wil Postma vooral ervoor zorgen dat niet alle CO2 in de grond verdwijnt. Zo ziet hij kansen voor CO2-mineralisatie en de omzet van CO2 in chemicaliën. Bloc is van plan het eerste CO2 smart grid van Nederland te bouwen met als doel binnen vijftien jaar acht miljoen ton CO2 her te gebruiken. De 22 betrokken partijen willen al voor 2020 beslissen of ze verder gaan met een zogenoemd smart grid dat het hergebruik van zulke hoeveelheden CO2 mogelijk maakt.

Die infrastructuur bestaat uit een leidingnetwerk, buffers en aansluitingen bij de CO2 producerende en gebruikende bedrijven. Postma maakt in zijn plannen gebruik van de bestaande infrastructuur van Ocap, maar wil daar veel meer leveranciers en gebruikers bij aansluiten.  De haalbaarheidsstudie is in ieder geval veelbelovend.

Seminar CO2-afvang, toepassing en opslag
Waar: Industrie Theater, Hal 2
Wanneer: woensdag 9 oktober - 10:30 - 12:00  

Ga terug