Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Energiegrootverbruikers ondersteunen netbeheerders


Energiegrootverbruikers ondersteunen netbeheerders

Sympower heeft zich ten doel gesteld de netbeheerders te ondersteunen in de energietransitie. Energiegrootverbruikers spelen daar een belangrijke rol bij.

De Nederlandse netbeheerders kunnen de energietransitie nu al nauwelijks bijbenen. Nu energieconsumenten ook producenten worden, loopt de transportcapaciteit van het elektriciteitsnet al snel tegen zijn grenzen aan. Sympower heeft zich ten doel gesteld de netbeheerders te ondersteunen. De industrie speelt daar een belangrijke rol bij. Olivia Sicurani legt uit hoe de industrie geld kan verdienen aan netbalancering. ‘Op de keper beschouwd, zit er veel onbenut flexibiliteit in het elektriciteitssysteem’, zegt Sicurani. ‘Veel bedrijven beschikken nog over een warmtekrachtinstallatie, maar gebruiken bijvoorbeeld ook zware elektrische motoren. Deze systemen kunnen tijdelijk worden aangestuurd om meer of minder energie te verbruiken. Ze worden via ons systeem flexibel.

Flextarieven

Ook op het gebied van verwarming of koeling zit flexibiliteit of is deze eenvoudig aan te brengen. Sympower is een onafhankelijke partij tussen de netbeheerder en de industrie die vraag en aanbod op elkaar afstemt. Er zijn meer partijen die dit doen, maar die zijn meestal verbonden aan grote energiebedrijven. Wij gebruiken onze kennis van industriële processen en energiesystemen om de netten te ontlasten.

De netbeheerders betalen boetes als ze niet aan hun capaciteitsverplichtingen kunnen voldoen en moeten vaak behoorlijk investeren in netverzwaring. Dat is lang niet altijd nodig als je grootverbruikers kunt afschakelen op het moment dat het elektriciteitsnet zwaar belast is. Andersom is het ook mogelijk om extra energie te leveren als bijvoorbeeld duurzame bronnen even tekort schieten. Ons verdienmodel is dat we verdienen aan de flextarieven van de netbeheerders, welke we grotendeels delen met onze flexleveranciers.’

Reservevermogen

Sicurani noemt het voorbeeld van een industriële afvalverbrander. ‘Een afvalverbrander produceert stoom en kan ervoor kiezen dit in te zetten voor elektriciteitsproductie of warmtelevering. Wanneer wij de gebruikersprofielen kennen, kunnen we voor deze afvalverbrander kijken welke vorm van energie op dat moment het meeste oplevert. We bemoeien ons met de processen van zo’n bedrijf en dus moet je een relatie opbouwen om het vertrouwen te krijgen dat je niet de primaire processen verstoord.

Wij werken bijvoorbeeld ook samen met waterzuiveringsinstallaties. Door een aantal van de compressors ter beschikking te stellen voor reservevermogen, leveren zij betaald een bijdrage aan een stabiel elektriciteitsnet. Het zuurstofgehalte en de temperatuur blijven altijd binnen de vooraf bepaalde normen van het waterzuiveringsproces.

En zo zijn er nog veel meer elektrische pompen, ventilatoren en verlichtingssystemen die niet direct invloed hebben op het primaire proces, maar wel grote stroomverbruikers zijn waar flexibiliteit in verscholen zit.’

Contacten leggen

Sympower staat op de beurs Industrial Heat & Power om in contact te komen met potentiële flexleveranciers. ‘Bedrijven hebben vaak zelf geen idee van de potentie van hun bestaande elektrische assets’, zegt Sicurani. ‘We kunnen redelijk snel een scan maken van hun processen en een idee geven van het verdienpotentieel. We zijn een jong en snelgroeiend bedrijf waarvan de helft ingenieur is. De software die we inzetten is maar een deel van de oplossing. Het belangrijkste is om de processen en zorgen te kennen van de industrie. Samen kunnen we de energietransitie versnellen en er ook nog geld aan verdienen.

Over Sympower

Sympower focust zich op een van de grootste uitdagingen in het huidige energiesysteem: het duurzaam balanceren van vraag en aanbod van stroom op het elektriciteitsnet. Op dit moment schakelen netbeheerders vervuilende energiecentrales in voor het leveren van deze diensten. Als oplossing heeft Sympower een software platform ontwikkeld waarmee iedereen betaald kan bijdragen aan de energietransitie. Sympower werkt samen met commerciële en industriële partijen in Nederland, Finland, Zweden en Israël om het elektriciteitsnet nu en in de toekomst duurzamer te maken.

Ga terug