Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Elektrificeren: 'Een integrale aanpak leidt tot een beter resultaat'

In gesprek met Arno Eijkelboom (ICS Cool Energy)


‘Veel bedrijven willen graag hun warmtevoorziening elektrificeren. Dat is een goede zaak. Tegelijkertijd wordt nog te vaak gedacht dat een 1-op-1 vervanging mogelijk is, terwijl er in veel situaties door netcongestie niet voldoende stroom aanwezig is. Daarnaast leidt een integrale kijk op de warmte- en koudevoorziening vaak tot veel betere oplossingen”, stelt Arno Eijkelboom, verantwoordelijk voor verkoop, verhuur en marketing bij ICS Cool Energy.

“Wil je je warmtevoorziening elektrificeren, dan moet er voldoende stroom aanwezig zijn en dat is in veel gebieden in Nederland, België en Luxemburg momenteel een uitdaging. Daarom is het belangrijk om na te gaan wat er op locatie beschikbaar én zinvol is. ICS Cool Energy heeft als doel om klanten te helpen om hun industriële en kritische processen draaiende te houden met efficiënte oplossingen voor temperatuurregeling. We putten hiervoor uit onze eigen expertise en kunnen beroep doen op onze productielocaties, en werken daarnaast samen met betrouwbare partners”, stelt Eijkelboom.

Diverse sectoren

ICS Cool Energy heeft diverse systemen in hun assortiment die warmte genereren. “We beschikken over een breed aanbod aan chillers en warmtepompen die we verkopen of verhuren. Een voorbeeld zijn onze warmtepompen. De nieuwste varianten kunnen tot 120 graden Celsius genereren en worden ingezet in diverse sectoren, van de foodsector, chemie, automotive tot zelfs de staalindustrie. Ze behalen niet de hoge temperaturen die nodig zijn voor specifieke processen zoals het verwarmen van hoogovens, maar zijn in deze omgevingen geschikt om de benodigde warmte voor andere processen te genereren.”

Geen 1-op-1 vervanging

Belangrijk is dat je niet op zoek moet gaan naar een 1-op1- vervanging van je gasinfrastructuur, stelt Eijkelboom. “Een integrale kijk levert veel meer op.  In sommige situaties is het interessant om een batterijbuffer in te richten of in uitzonderlijke situaties beroep te doen op een zo milieuvriendelijk mogelijke generator als noodsysteem  waardoor een kleinere netaansluiting voldoende is. In andere gevallen is het huren van een tijdelijke oplossing interessant om piekperiodes (in de zomer of winter) te overbruggen.”

Verbinden

Ook het verbinden van de koude- en warmtevraag leidt vaak tot forse energieverbeteringen. “Neem een fabrikant van melkhoudende producten. Na ontvangst van de melk moet deze worden verwarmd om te pasteuriseren. Die warmte kan worden hergebruikt in het gebouw of voor andere productieprocessen. De afgewerkte producten moeten vervolgens worden gekoeld. De warmte die bij het koelen vrijkomt kan het bedrijf opnieuw gebruiken om te pasteuriseren. Ik geef hier een voorbeeld waarbij het erg logisch is om de verwarmings- en koelprocessen met elkaar te verbinden, maar er zijn veel meer bedrijven waar op die manier energie is te besparen. Dit gebeurt helaas nog niet overal.”

Flexibiliteit

Ook flexibiliteit inbouwen is van belang, gaat Eijkelboom verder. “Wanneer je diverse oplossingen zoals warmtepompen aan elkaar koppelt in een cascadesysteem kun je on demand meer of minder energie vragen. Bij flexibele productieprocessen of productie on demand zijn dit interessante opties. Kortom, staar je niet blind op de investering in 1 product of systeem zoals een warmtepomp, maar ga na wat écht nodig is en schroom niet om de samenwerking op te zoeken.”

Ga terug