Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

De E-ketel: geld verdienen én verduurzamen in één

Advertorial


In Nederland worden elektrische ketels steeds vaker toegepast vanwege de verschuiving naar duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie in het kader van de decarbonisatie van de Nederlandse energievoorziening.

Elektrische CV-ketels passen in de trent van verduurzaming en elektrificatie, instrumenten die worden ingezet in het kader van de energietransitie om Nederland minder afhankelijk te maken van aardgas. Elektrisch verwarmen was tot voor kort in Nederland geen thema, omdat het duurder was dan aardgas stoken, maar in die situatie is het afgelopen jaar het nodige veranderd. Dat heeft niet alleen met de stijgende gasprijs te maken, maar ook met de zogenaamde onbalans op de elektriciteitsmarkt.

Onbalansmarkt

De onbalansmarkt is een mechanisme waarbij energieproducenten en verbruikers in realtime vraag en aanbod op het elektriciteitsnet in evenwicht houden. Door sterke toename van duurzame stroomproductie (m.n. zon en wind), is het verschil tussen vraag en aanbod (de onbalans) van elektriciteit eveneens aanzienlijk groter geworden, waardoor elektriciteitsbedrijven regelmatig met stroomoverschotten te kampen hebben en er zelfs sprake is van negatieve stroomprijzen. Bedrijven in de zakelijke markt kunnen hiervan profiteren, zij krijgen geld toe als zij op die momenten stroom afnemen. Elektriciteitsbedrijven bieden ook aanzienlijke vergoedingen aan bedrijven die stand-by staan om pieken in de elektriciteitsproductie op te vangen; die ze bijvoorbeeld met elektrische ketels omzetten in warmte.

Andere toepassingen

Verwarmingssystemen met zonnepanelen en/of een warmtepomp kunnen met een elektrische ketel worden gecombineerd om de efficiëntie en prestaties van het verwarmingssysteem te verbeteren. De warmtepomp kan efficiënt warmte uit de omgeving halen, maar in koudere omstandigheden kan de elektrische ketel bijspringen om extra warmte te leveren en het comfortniveau te handhaven. In sommige gevallen kunnen elektrische ketels en warmtepompen seizoensgebonden worden geschakeld op basis van de efficiëntie. In de warmere maanden kan de warmtepomp als de belangrijkste warmtebron fungeren, terwijl in de koudere maanden de elektrische ketel kan worden ingezet wanneer de efficiëntie van de warmtepomp afneemt. Bijkomend voordeel: bij een gecombineerd systeem is er altijd een back-up vanuit de elektrische ketel indien er een defect of onderhoud is aan de warmtepomp.

De combinatie van elektrische ketels en warmtepompen biedt flexibiliteit, efficiëntie en een milieuvriendelijke manier om in de verwarmings- en warmwaterbehoeften te voorzien.

Varmeteknikk

Zantingh is exclusief Benelux dealer van de elektrische ketels van Varmeteknikk. Deze ketels van Noors fabricaat, zijn bekend om hun hoge kwaliteit en lange levensduur. De ketels zijn robuust ontworpen voor industrie, utiliteitsbouw en lokale/stadsverwarming met hoge eisen aan bedrijfszekerheid. De ketels zijn er vanaf 35 kW tot en met 1.200 kW (thermisch vermogen) en kunnen worden uitgevoerd in 3-fase stroomaansluiting in 3x400V, 3x690V of 3x230V (andere afmetingen). De ketels zijn voorzien van een éénvoudige en gebruiksvriendelijke interface die het ketelvermogen regelt in 7 / 15 / 30 stappen (afhankelijk van het vermogen). De ketels hebben digitale en analoge in- en uitgangen voor externe aansturing en bewaking, zodat deze aangesloten en aangestuurd kan worden vanuit het besturingssysteem van de klant.

De voordelen op een rijtje:

- Razendsnel vermogen opschakelen dus optimaal profijt bij het afnemen van elektriciteitsoverschot (onbalans) of als stand-by vermogen.
- Groot regelbereik door standaard 30-stappen regeling bij de grotere ketelvermogens.
- Uit te breiden met aantrekkelijke opties voor optimale ketelregeling en -beveiliging.
- Topkwaliteit ‘Made in Norway’ waardoor lange levensduur, lage onderhoudskosten, standaard voorzien van alle benodigde keurmerken en de zekerheid van decennialange ervaring met elektrisch verwarmen.
- Compacte uitvoering dus gemakkelijk te plaatsen in vrijwel iedere situatie.
- Flexibel inzetbaar op warmtevraag als back-up voor of aanvulling op overige Cv-ketels, WKK of warmtepompen, op onbalans, het afvlakken van piekvermogen, als stand-by vermogen etc. etc.
- Eenvoudige bediening, ketelregeling standaard voorzien van digitale signaal in- en uitgangen voor communicatie met externe systemen (optioneel MODbus of BACnet).

Ook op het gebied van duurzame gastoepassingen zijn er innovaties te bewonderen op de Zantingh stand. Met 50 jaar ervaring als gasbranderfabrikant in vermogens van 100 kW tot 80 MW zijn de Zantingh branders geschikt voor het verbranden van alle gassoorten met enige calorische waarde. Daarvan is de toepassing van waterstof de meest recente ontwikkeling; een gasvormige brandstof, waar bij verbranding geen CO2 vrijkomt. Naar verwachting gaat waterstof een belangrijke plaats innemen in de brandstofmix van de toekomst, net als andere brandstoffen die bijdragen aan klimaatneutraal verwarmen of processtoom productie. Dat zijn met name de groene gassoorten, zoals stortgas, rioolgas en vergistingsgas, naar wens gecombineerd te gebruiken in één unieke branderinstallatie en toe te passen in alle marktsectoren waar wij werkzaam zijn, zoals de industrie, de utiliteitsbouw en de glastuinbouwsector.

Ga terug