Industrial Morning: Energietransitie chemische industrie
Dag: Woensdag 10 oktober
Tijd: 10.30 - 12.00 uur
Locatie: Industrie Theater - powered by Eco Steam and Heating Solutions
Opzet programma
Nederland staat aan de vooravond van een giga operatie voor de energietransitie. Een van de sectoren die dit onderwerp heeft omarmd en voortvarend aan de slag is gegaan is de chemische industrie. De VNCI is druk bezig met het invullen van de plannen van de Routekaart 2050. De bezoeker krijgt hier top-lezingen te horen van specialisten over de plannen en de innovaties in de praktijk. Belangrijke partijen die hierbij betrokken zijn, zoals ISPT en PINNL, geven de laatste stand van zaken. Het programma is met zorg samengesteld door de VNCI.
10.30 Welkom door de dagvoorzitter en visie Klimaatakkoord vanuit Chemelot
Robert Claasen, Executive Director Chemelot
10.35 ‘Chemistry for climate’ (filmpje) en energietransitiebooschappen industrie
Martijn Broekhof, Hoofd Energie en Klimaat, VNCI
10.50 Energietransitie chemische industrie in een groter perspectief, kans en uitdagingen
Hoe gaat de topsector chemie aan de slag wil met de verschillende innovatieprogramma’s uit de Routekaart
Missiegedreven innovatieprogramma’s en regionale investeringsagenda’s thuishoort.
Prof. dr. E. (Emmo) Meijer, boegbeeld topsector chemie
11.10 Ontwikkelingen energietransitie procesindustrie (PNNNL)
Naftekrakers en waterstofmakers: INTENSIVEER!*
- Swirl coils voor naftakrakers / ECM
- Onderdeel 2 pitch: SMR upgrading met Catacel SSR / Johnson Matthey
Henk Akse, Netwerk Procesintensificatie (PINNL)
11.25 ISPT ontwikkelingen i.s.m. met de bedrijven van vijf innovaties:
- Circulaire koolstof
- De Kracht van ammoniak
- Circulaire warmte
- Bio-afbreekbare materialen en wet & regelgeving
- Energie-arm papier
Tjeerd Jongsma, ISPT
11.40 Debat met stellingen
12.00 Afsluiting
Sprekers
Emmo Meijer
Emmo Meijer (1951) volgde zijn opleiding Chemie in Amsterdam (Vrije Universiteit), alwaar hij in 1979 promoveerde. In hetzelfde jaar trad hij in dienst van DSM. In verschillende functies in research en business management speelde hij een belangrijke rol in de transformatie van DSM naar een meer life sciences georiënteerde firma.In 1997 werd hij directeur DSM Research en in 2001 volgde de benoeming tot eerste Chief Technology Officer van DSM. Vanaf begin 2005 was hij werkzaam voor Unilever als senior vice-president met aanvankelijk de wereldwijde verantwoordelijkheid voor Foods R&D,in 2008 uitgebreid naar Development voor alle businesses.In 2009 verschoof zijn werkterrein naar strategie, rapporterend aan de CEO.Sinds 1 april 2011 was hij in functie als Corporate Director R&D van FrieslandCampina,waar hij in 2014 zijn industriële carrière afsloot. Daarnaast was hij ondermeer actief als voorzitter van NWO/ Chemische Wetenschappen,vice-voorzitter DPI,voorzitter Suschem,voorzitter AcTI,lid adviesraad M2I,lid board Eurocase , voorzitter Energie Advies Commissie,voorzitter TKI Agri&Food, voorzitter TiFN en voorzitter Greenport Innovation Center. Sinds 1985 is hij parttime hoogleraar (TUE), en thans ondermeer voorzitter RvT Universiteit Utrecht,lid van de RvB KU Leuven en voorzitter bestuurscomité LRD,raadslid AWTI,boegbeeld van de Topsector Chemie, directeur van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen, commissaris bij verschillende semi-publieke organisaties,boegbeeld BBE Limburg en voorzitter deskundigencie OP Zuid.Verder is hij betrokken als adviseur bij verschillende venture capital fondsen. Sinds 2003 is hij erelid van de KNCV en in 2012 werd hem de Academiepenning van de KNAW toegekend.In 2015 werd hij benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau.
Henk Akse
Henk Akse is CEO en oprichter/eigenaar van Traxxys Innovation & Sustainability. Na 20 jaar ervaring te hebben opgedaan met het ontwikkelen en toepassen van schone technologie in de chemische industrie bij bedrijven als Shell, Paques en Arcadis startte Henk in 2004 met Traxxys. De missie van Traxxys is het versnellen van innovatie en het verduurzamen van chemische productieprocessen. Traxxys neemt een unieke plaats in in de consultancy sector door procesintensivering als tool te hanteren bij innovatie en verduurzaming. Onder de ca. 55 clienten bevinden zich opdrachtgevers als Huntsman, AkzoNobel, Lubrizol, RVO, UOP Honeywell, ECN, TNO, DOW Chemical, DIFFER en Shell.
De Industrial Morning wordt georganiseerd in samenwerking met: